Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko Farma Vranduk
  • 18.12.2018. 08:00

Enes Ibrahimagić: Čude se našim proizvodima jer se ne osjeti miris koze

Enes Ibrahimagić posvetio se uzgoju koza i proizvodnji mlijeka i sira. Njegov rad i trud prepoznali su potrošači koji rado konzumiraju njegove domaće proizvode.

Foto: Arhiva Eko Farma Vranduk
  • 1.696
  • 274
  • 0

Enes Ibrahimagić iz mjesta Vranduk kod Zenice bavi se uzgojem koza. Sve je počelo prije pet godina kada je kupio 15 grla. Danas pravi sir, te prodaje mlijeko na kućnom pragu.

"Ovo mi je četvrta sezona jarenja, a imam oko 35 velikih koza za jarenje i 8 malih prvojarki. Obzirom na probleme i velike poteškoće nisam uspio uspostaviti baš neku jaku proizvodnju. Ipak,  ovog ljeta sam imao najveću proizvodnju, od 20-ak muznih grla imao sam maksimalno do 40 litara mlijeka", rekao je Enes za Agroklub.ba.

Univerzalna receptura sira bez dodataka

Enes u ponudi trenutno ima samo univerzalni tvrdi sir koji se može i sušiti (dimiti), a ljetos je u ponudi imao i mladi sir.

"To je obična univerzalna receptura sira bez dodataka, dodaje se sirilo u sirovo mlijeko, a potom se smjesa kupi u gazu i cijedi se do 8 sati, ovisno o temperaturi. Kad je hladno cijeđenje može trajati čak do 24 sata", opisao je Enes način proizvodnje sira.

Kaže kako je ovog ljeta ozbiljno krenuo s prodajom mlijeka i time je izuzetno zadovoljan. Kaže kako su potrošači zadovoljni njegovim proizvodima.

Minimalno osam sati ispaše

"Potrošači cijene nas trud i kvalitetu koji su gotovo svi osjetili. Rijetki su oni koji nisu mogli konzumirati naše proizvode, čak se i čude da je kozje jer se uopće ne osjeti miris koze kao što je to slučaj na nekim farmama. Razlog tome je ispaša koju odvijamo na izuzetno čistom i zdravom djelu, gdje nema zagađenja", objašnjava Enes.

Interes za Enesove proizvode je veći jer se radi o organskoj proizvodnji.

"Organska proizvodnja naravno pomaže u prodaji, pored higijene i same ambalaže mnogo se gleda i region u kojem se uzgajaju životinje. Tijekom ljeta gotovo svaki dan idemo na ispašu minimalno 8 sati, dok je to zimi teško pod snijegom. Dok ima snijega, koze su u štali, polaže se sijeno, silaža i žitarice", kaže Enes.

Enes Ibrahimagić: Poticaja nema - uzdam se u svojih 10 prstiju 

Kaže kako od države nije dobio poticaj iako je aplicirao za njih, te kako je potrošio mnogo novca za samu dokumentaciju.

"Što se tiče poticaja još ništa nisam dobio od države iako sam uložio mnogo novca za dokumentaciju koju su tražili. Tješi me jedino činjenica da se na državu ne oslanjam mnogo, dok je mojih 10 prstiju bit ću zahvalan Bogu i boriti se koliko mogu. Dodao bi još činjenicu da nije teško raditi ovaj posao, koliko je teško izaći na kraj s državnim izdacima. Kao što sam već spomenuo, uložio sam mnogo novca, svaki dokument se plaća takse dostižu čak i 20, 30KM i na kraju ne dobijete ništa. Da bi mogao izaći na tržište, moram biti registrovan, ali je to jako teško", zaključuje Enes Ibrahimagić.

Enesov rad i proizvode možete vidjeti na njegovoj Facebook stranici Eko Farma Vranduk.


Povezana stočna vrsta

Kozarstvo

Kozarstvo

Koze spadaju među najstarije pripitomljene pasmine životinja koje su od davnina služile čovjeku i davale mu visokovrijedne proizvode poput mesa, mlijeka, kože, dlake i gnoja.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Enes Ibrahimagić Vranduk Farma koza Eko farma Vranduk Sir Mlijeko Zenica Kozarstvo


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.