Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Luk u živinarstvu
  • 08.03.2020. 10:00
  • Zagrebačka, Gradec

Elvis Dado Horvatinović zdravlje živine jača belim lukom, sirćetom i pepelom

Kako je nekada njegova baka, tako sada i Elvis Dado Horvatinović koristi prirodne preparate za zaštitu zdravlja živine. Savete i iskustva podelio je i s našim čitaocima.

Foto: Elvis Horvatinović
  • 3.744
  • 106
  • 0

Bilo da se živina uzgaja za proizvodnju konzumnih jaja ili za proizvodnju mesa, koriste se koncentrati koji u sebi sadrže velike količine aditiva kao što su antibiotici, kokcidiostatici, antioksidansi, pigmenti te arome i razne vezivne supstance. Svi su ti dodaci veštački stvoreni i imaju različite funkcije i jednu ulogu - povećati konzumaciju i konverziju hrane kako bi se pospešio rast brojlera ili proizvodnja jaja.  

U stočarstvu sve više raste trend što prirodnije ishrane te se mnogi odlučuju za "alternativu" u prevenciji raznih bolesti, parazita, jačanju imuniteta i slično.

Jedan od njih je i Elvis Dado Horvatinović, osnivač popularne Facebook grupe Od grunta do stola koji sa svojim pratiocima nesebično deli savete kada je u pitanju uzgoj kokoši. Jedan od njih nam je privukao pažnju - beli luk u uzgoju kokoši. Bio je to povod za razgovor s Dadom. 

"U svetu novog veka i sveopštoj globalizaciji, uz sve dobro što nam ona donosi, susrećemo se i s onom negativnom stranom - raznim bolestima. Kako im podležu ljudi zbog rušenja imuniteta, tako su podložne i životinje, bilo da se radi o kućnim ljubimcima ili domaćim životinjama koje uzgajamo na gazdinstvima", komentariše Horvatinović.

Kako su njegovi preci nekada držali životinje tako ih i on uzgaja

Elvis je rođen na selu u Gradecu kod Zagreba, gde je i odrastao, a uprkos tome što većinu svoga radnog dana provede u Zagrebu, uvek se vraća svojoj rodnoj grudi. Životinje na svom seoskom domaćinstvu uzgaja onako kako su to nekada radili njegovi preci.

"Zbog nedostatka vremena, jer radim u gradu i živim sam s detetom, nisam u mogućnosti držati razne životinje onoliko koliko bih hteo, ali poslednjih godina moje dvorište je svakako prepuno različitih vrsta živine", priča nam Elvis.

Ishrana živine: Preterani unos bakra može dovesti do nedostatka vitamina C

Kao što se ljudski organizam troši, napadaju ga razne bolesti, ruši mu se imunitet, slično se događa životinjama. Dado je jedan od onih koji će umesto farmaceutskih lekova i raznih aditiva češće odabrati "alternativu" i domaće proizvode za podizanje imuniteta i izlečenja. Tako nastoji lečiti i svoju pernatu družinu. Na svom domaćinstvu drži razne vrste živine, od kokošaka starinskih domaćih rasa pa do afričkih, takozvanih perlinki, razne vrste pataka, gusaka, zagorskih ćurki.

Dadina pernata družina

Ovaj mladi poljoprivrednik hobista kaže: "Svakodnevno se iznova divim njihovoj lepoti i uživam u njihovom društvu. Tako malo traže, a tako puno daju. Nažalost, i one su podložne raznim bolestima i napadima raznih parazita."

Dodaje beli luk za sprečavanje parazita, te podizanje imuniteta

Kako bi sprečio bolesti kod živine i podigao im imunitet u periodu uzgoja jednodnevnih pilića, u vodu im dodaje beli luk kojeg, takođe, sam uzgaja, bez dodataka veštačkih đubriva i pesticida.

Već su poznate sve dobrobiti belog luka, on kod peradi pomaže u uništavanju i sprečavanju raznih crevnih parazita, ali i spoljnih parazita kao što je pipa. Takođe, podiže imunitet organizma, a svojim "isparavanjem" i ispuštanjem intenzivnog mirisa kroz kožu odbija razne parazite.

Na pitanje kako pravi preparat i kada ga daje živini odgovara "Dok su pilići stari tek dan, dva, na sitno naseckam nekoliko češnjeva belog luka i ubacim u oko 5l vode te im tu mešavinu dajem uzastopno pet do sedam dana. Takođe, nekoliko puta kroz godinu belim lukom 'tretiram' i odraslu živinu."

Obogatite ishranu živine belim lukom, nevenom i kantarionom

Naš sagovornik kaže da životinje dobro reaguju na vodu s belim lukom i da je rado piju, a zauzvrat daju zdrava jaja i ukusno meso. Horvatinović ističe: "Nekada naše bake, pa tako i moja, nisu znale za gotove smese, koncentrate i aditive koje su svakodnevno u primeni kod intenzivnog tova i držanja životinja, već su im davale razne domaće preparate. Takvim se načinom držanja životinja povodim i ja."

Zbog blage zime idealni uslovi za pojavu parazita i bolesti

Obzirom da nam zima, koja niti nije bila onakva kakva bi trebala biti, lagano odlazi, ovo prelazno vreme idealno je za razne viruse, bakterije i parazite živine. Jedan od spomenutih je i pipa - ektoparazitska crvena grinja (Dermanycus galline), a koje su sveprisutne u kokošincima. 

Preparat od domaćeg belog luka živina rado pije

Pipa je parazit koji se pojavljuje kod svih vrsta domaće živine, ptica i vrlo često može preći na druge životinje koje su u dodiru sa zaraženom peradi. Kao ektoparazit, pipa se povremeno, ali obilno hrani sišući krv peradi.

InsectoSec® za suzbijanje grinja i ostalih parazita na ekološki prihvatljiv način

Posledice napada su gubitak na težini kod odrasle živine, kržljavost mlade peradi, dok kokoške prestaju da nose i napuštaju gnezda. Na koži se vidi crvenilo koje nastaje usled velike količine uboda, dok u težim slučajevima može doći do uginuća.

Beli luk i jabukovo sirće deluju i kao antibiotik, a pepeo sprečava napade parazita

"Osim 'tretiranja' belim lukom postoji još jedna dobra metoda, a to je jabukovo sirće", otkriva Horvatinović koji ga dodaje u vodu. Recept je sličan preparatu s belim lukom. Na pet litara vode doda se jedan decilitar jabukovog sirćeta, a postupak se ponavlja uzastopno pet do sedam dana.

Beli luk i jabukovo sirće osim zaštite i podizanja imuniteta odlično deluju i kao antibiotik.

Uz sve navedeno njegove koke uvek imaju dostupan pepeo. Obzirom da se greje na drva sav dobijeni pepeo tokom zime skuplja te ga kroz godinu sipa u čeprkališta u kojima se perad 'kupa' te na taj način sprečava napade pipe i raznih parazita. Na kraju, Dado za Agroklub kaže: "Mogu slobodno reći da su moje koke, osim što su zdrave i srećne."


Tagovi

Zdravlje živine Jačanje imuniteta belim lukom Jabukovo sirće Pepeo Elvis Horvatinović Paraziti Bolesti živine


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.