Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pametna poljoprivreda
  • 02.05.2021. 18:00

Efikasno stočarstvo: Satelitski snimci daće informacije o kvalitetu pašnjaka

U SAD-u se sprovodi istraživanje kako pomoću satelitskih snimaka doći do informacija o kvalitetu pašnjaka pa ih primeniti u rotacionoj ispaši.

Foto: Depositphotos/oliscia
  • 107
  • 7
  • 0

Satelitska tehnologija sve se više primenjuje u poljoprivredi. Poslednja vest koja to potvrđuje je pilot program američke mlekarske zadruge "Organic Valley" koja njima planira da snima pašnjake, navodi cision

Ova tehnologija bi trebalo da da podatke o stanju pašnjaka, odnosno rastu krmnog bilja, a kako bi proizvođači maksimizovali intenzivne pašne programe. Članovi ove zadruge upravljaju sa preko 80.000 hektara travnatih površina, a u pilot projektu učestvuju 22 mlekare. 

Organske mlekare u SAD-u stoci moraju da obezbede najmanje 30 odsto ukupnog unosa suve materije. Stoga su u ovom udruženju shvatili kako veliki potencijal u prikupljanju i interpretiranju različitih vrsta podataka o usevima i stanju zemljišta leži upravo u satelitskim snimcima. 

Pokazaće i količinu tonaže na paši

Na osnovu njih se meri hlorofil prisutan u biljkama što ukazuje na njihov nivo rasta. Poljoprivrednici jednom nedeljno dobijaju detaljnu kartu svog pašnjaka sa objašnjenjem tih informacija. Nakon toga sami mere biomasu prisutnu na njima što će činiti tokom cele sezone ispaše. Zadatak tima je da procene i provere tačnost, odnosno podudaranje podataka. 

Vejd Miler, direktor poljoprivrednih resursa u "Organic Valley"-u vrlo je optimističan po pitanju informacija koje će pružiti ovaj sistem, ali, kako kaže, da bi bili sigurni, važno je fizički izmeriti stanje biomase. Ističe kako će sistem moći da pokaže čak i količinu tonaže na svakoj čestici. Očekuje kako će se upotrebom ove tehnologije za 20 odsto povećati iskoristivost tog resursa. 

Podaci će prikazati na kom je delu pašnjaka hrana optimalnog kvaliteta i količine.

"Farmeri će pogledati grafikone i slike te pokušati vremenski da odredi rotaciju pašnjaka ili odvede krave na, za njih, najbolji deo", kaže Miler. 

Efikasno korišćenje hrane

SAD intenzivno ulaže u upravljanje ovom vrstom površina radi skladištenja ugljenika u zemljište sa ciljem smanjenja emisije tog elementa do 2050. godine. Kao jedna od dobrobiti je i smanjenje erozije zemljišta čime se čuva kvalitet vode. 

Pravilno upravljanje zemljištem poljoprivrednicima pomaže u efikasnom korišćenju hrane za životinje. Mnogi prilikom ispaše stoke zanemaruju kvalitet pašnjaka. Oni ponekad zahtevaju vreme u kom se neće koristiti kako bi se trava oporavila, a to omugućuje rotaciona ispaša. Njome se tokom određenog broja dana stoka premešta na različite delove.

Dakle, oni veliki dele se na manje jedinice odnosno pregone pomoću trajne ili privremene ograde. To omogućuje efikasno upravljanje i kontrolu ishrane stoke.

Šta satelitske tehnologije donose budućnosti poljoprivrede i žiteljima ruralnih prostora?

Stoga će inovativni model korišćenja satelitskih snimaka uštedeti vreme poljoprivrednika u obilasku zemjišta kako bi se mogli posvetiti drugim poslovima na farmi. Pokretači ovog projekta ističu kako ta vrsta istraživanja zahteva ponovljena ispitivanja zemljišta, ali ulažu mnogo nade jer u budućnosti u ovoj tehnologiji vide mnoge koristi. Plan je da ona bude dostupna svim farmerima zadruge "Organic Valley" već naredne godine. 


Tagovi

Pametna poljoprivreda Satelitska tehnologija Satelitski snimci Snimanje pašnjaka Efikasnost Rotaciona ispaša


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃