Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlečno govedarstvo
  • 20.05.2018. 09:00

Dugovečnost u mlečnom govedarstvu donosi uštedu

"50% grla se izluči tokom prve i druge laktacije, a prosečna zamena je 28,1% grlo godišnje. To znači da grla nisu stigla da zarade", kaže doc. dr Dragan Stanojević.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.218
  • 120
  • 0

Dugovečnost u odgajanju mlečnih goveda, odnosno osobine dugovečnosti, tokom druge polovine XX veka nisu bile u centru pažnje u domaćoj proizvodnji, kada se radi selekcija grla. Naime, prinos mleka je ono što se forsira, a u obzir se ne uzimaju posledice, kao što su visoki troškovi, koje nosi visoka proizvodnja, kao i smanjene reproduktivnost i dugovečnost. 

"XXI vek je doneo uravnotežen pristup, jer se vodi računa i o otpornosti, vitalnosti, kao i efikasnosti proizvodnje. Dugovečnost je tu posebno značajna, a razlikujemo željenu i neželjenu, odnosno željeno i neželjeno izlučenje", objašnjava doc. dr Dragan Stanojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.

Dugovečnost doprinosi uštedi

Značaj dugovečnosti ogleda se u:

  • povoljnijoj strukturi stada - grla su zdravija i otpornija;
  • profitu u drugom delu druge laktacije, kada se vraća ono uloženo;
  • smanjenju troškova lečenja;
  • većem prostoru za selekciju izlučenja - može da se ostavi manji broj grla, ali većeg kvaliteta;
  • dobrobiti životinja.

"Ekonomski značaj, odnosno vrednost osobina dugovečnosti, ogleda se u povećanom profitu od 11% do 13%, ukoliko se dugovečnost poveća sa treće na četvrtu laktaciju. To donosi 74 evra po grlu. Važno je napomenuti da dugovečnost ne donosi direktan profit, ali donosi uštedu", kaže Stanojević.

50% grla se izluči tokom prve i druge laktacije

Prosečno trajanje produktivnog života je 1.300 dana, odnosno oko 3 godine. Međutim, 50% grla se izluči tokom prve i druge laktacije, a prosečna zamena je 28,1% grlo godišnje. To znači da grla nisu stigla da zarade. "10% grla izluči sam odgajivač, po svojoj želji, a 90% zato što je to neophodno, jer krave nisu steone, imaju problema sa papcima i slično", napominje Stanojević.


Tagovi

Dragan Stanojević Dugovečnost Mlečno govedarstvo Izlučenje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)