Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 17.01.2021. 09:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Borike

Dragan Nerić: Jedini u svom kraju preda 45 tona mlijeka godišnje

Visoravan Borike kod Rogatice je poznat kraj za uzgoj krompira, ali i za stočarstvo jer livade na hiljadu metara nadmorske visine obiluju zdravom travom za ispašu stoke.

Foto: Marijana Simanić
  • 556
  • 200
  • 0

Život na selu traži stalan rad, bez obzira kojom poljoprivrednom granom se bavili. To zna i stočar sa Boričke visoravni kod Rogatice, Dragan Nerić koji se na sve načine bori da prehrani svoje muzne krave i preda što veće količine kvalitetnog mlijeka mljekarama.

Ova visoravan je bogomdan i poznat kraj za uzgoj krompira, ali i za stočarstvo jer livade na hiljadu metara nadmorske visine obiluju zdravom travom za ispašu stoke.

Od savremene opreme - muzilica i laktofriz

Jedan od najvećih stočara na Borikama je i Dragan koji se ovim uzgojem bavi pet godina proizvodeći mlijeko od svojih deset krava rasnih pasmina.

"Ove godine sam mljekari predao 45 tona i siguran sam da niko od domaćina u ovom kraju nije uspio to da ostvari, a što se tiče područja rogatičke opštine mislim da su me u tome premašila dvojica farmera koji imaju više muznih grla", priča nam Nerić

Ovaj poljoprivrednik od savremenih pomagala u proizvodnji ima muzilicu i laktofriz, ali i puno volje i elana da se zajedno sa suprugom bavi stočarstvom.

Opština ne daje podsticaje za proizvodnju mlijeka

Da bi obezbjedio kvalitetnu hranu za životinje, kako kaže, od komšija uzima zemlju u zakup, sije vještačke trave posebno djetelinu. Za deset krava, ističe, treba obezbjediti oko 2,5 vagona sijena a pored toga svaki mjesec daje im i dvije tone koncentrata.

"Poljoprivredni proizvođači, tačnije, stočari ogorčeni su na administraciju u našoj opštini koja jedina u regiji ne daje podsticaje po litru proizvedenog mlijeka i nije im jasno kako to nadležni misle da razvijaju proizvodnju i zadrže ljude na selu", žali se Nerić.

Stalno je uz svoje životinje

On i njegova supruga kažu da ovaj posao iziskuje puno vremena posebno u proljeće, ljeto i jesen dok je zima rezervisana za malo više odmora.

"To ti je kao ona priča o cvrčku i mravu. Ako ljeti ne radiš i odmaraš, gledaj kako ćeš zimu prebroditi. Život na selu traži stalan rad bez godišnjeg odmora i danju i noću. Stoka traži svoje. Hoće sijeno, koncentrat, so i vodu pa je zato grijanje i ljenčarenje uz furunu i vruću rakiju svedeno na minimum",  kaže naš sagovornik.

Hlade mlijeko u snijegu jer nema struje ?!

Ove zime seljaci na Borikama su ljuti na "Elektrodistribuciju" iz Rogatice zbog stalnih nestašica električne energije koje znaju potrajati i do tri dana.

"Mlijeko kad se pomuze mora da se ohladi na određenoj temparaturi, a kad nema struje onda ga u kantama stavljam u dubok snijeg da se hladi".

Nerićeva djeca, kao i potomci boričkih stanovnika, ne žele da ostanu na visoravni i bave se poljoprivrednim poslovima. Mnogi od njih idu za lagodnijim životom u gradu iako, ako se vrijedni i radni i ovdje mogu postati poznate i priznate gazde.


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Dragan Nerić Uzgoj stoke Muzne krave Muzilica Laktofriz Stočari ogorčeni Nestašica struje Poljoprivredni poslovi


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.