Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uzgoj koza
  • 09.08.2021. 14:00

Do 1.000 KM premija za uzgajivače koza - prijave do kraja mjeseca

Premija za uzgoj i nabavku kvalitetno - priplodnih koza iznosi do 20 KM po grlu. Maksimalni iznos sredstava koji korisnik podsticaja može ostvariti u obračunskom periodu je hiljadu KM.

Foto: Depositphotos/YuliyaKirayonakBO
  • 259
  • 28
  • 0

Odjeljenje za privredu i finansije Opštinske uprave Petrovo obavjestilo je uzgajivače koza sa područja te lokalne samouprave da mogu do kraja mjeseca (31. avgusta) podnijeti zahtjev za podsticajna sredstva iz budžeta opštine, stoji na internet stranici Opštine Petrovo.

Prema Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja finasijskih potpora za razvoj poljoprivrede, precizirano je da pravo na premiju za uzgoj kvalitetno -priplodnih koza imaju korisnici podsticaja čije osnovno stado ima najmanje deset koza, kao i oni koji su izvršili nabavku kvalitetnih grla, poput dvizica i jarica. Osnovno stado čine ženska grla koja su dala potomstvo i jarčevi osjemenitelji.

Šta je potrebno od dokumentacije ?

Za ostvarivanje prava na ova sredstva potrebno je da poljoprivredni proizvođači podnesu zahtjev nadležnom odjeljenju Opštinske uprave a obrazac zahtjeva može da se preuzme u kancelariji broj 68 u zgradi opštine.

Uz popunjen zahtjev neophodno je još priložiti i kopiju lične karte podnosioca zahtjeva, kao i kopiju tekućeg računa na koji će biti uplaćene premije. Pored navedenog, obavezno je dostaviti obračun premije Obrazac 3, kao i prilog pravilnika, ali i kopije pedigrea i uvjerenje o zdravstvenom stanju životinja.

Osim navedene dokumentacije, potencijalni korisnici potpora obavezni su da dostave i ovjerenu izjavu da predmetno grlo, na osnovu kojeg se i ostvaruju podsticaji, ne­će otu­đi­ti najmanje dvije go­di­ne, osim u slučaju zdravstvenih i reproduktivnih pro­ble­ma, pri čemu se obezbjeđuje potvrda vete­ri­na­ra o ugi­nuću ili neo­p­hod­no­sti mje­re pri­nud­nog klanja. Ovaj obrazac može takođe da se preuzme u kancelariji broj 68, u zgradi opštine.

Po grlu može se ostvariti do 20 KM premija

Premija za uzgoj i nabavku kvalitetno - priplodnih koza iznosi do 20 KM po grlu. Maksimalni iznos sredstava koji korisnik podsticaja može ostvariti za nabavku pomenutih kategorija stoke u obračunskom periodu je 1.000 KM.

Zahtjev za ostvarivanje prava na premiju za uzgoj i nabavku ovog tipa koza podnosi se u periodu uzgoja, odnosno nabavke, a najkasnije do 31. avgusta 2021. godine.

Kako najbolje i najprofitabilnije hraniti mliječne koze?

Podsjetimo, mliječnost kvalitetnih (alpskih) koza je između tri i 3,5 litra mlijeka na dnevnom nivou, a za svaku litru potrebno je između 320 i 350 grama suhe materije. Konzumacija prosječnog grla kreće se između pet i 10 kilograma hraniva dnevno.

Ukoliko životinje više vremena provode na pašnjacima, to dodatno pojeftinjuje proizvodnju. Ali, oni mogu da kriju zamke, zbog čega treba biti vrlo oprezan. Ako na pašnjaku prevladavaju korovske biljke, treba ga izbjegavati. Takve biljne vrste u sebi sadrže tanine i druge materije koje mogu pokvariti ukus i miris kozjeg mlijeka. 


Tagovi

Uzgajivači koza Osnovno stado Kvalitetna grla Premije za uzgoj Mliječnost koza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.