Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Živinarstvo
  • 08.05.2016. 12:00

Da li kurkuma utiče na zdravlje živine?

Kurkuma je tradicionalan začin Azije, ali tek od skoro je našla primenu u zdravstvenoj zaštiti životinja. Koje su koristi kurkume, kako je koristiti i dozirati u ishrani živine?

Foto: pixabay.com
  • 1.675
  • 325
  • 0

Kurkuma je začin iz Azije i široko je rasprostranjen u azijskoj kuhinji. U poslednje vreme o kurkumi svi pričaju. Ova đumbirova "rođaka" je hit svuda u svetu, pa tako i kod nas postaje sve popularnija. Kao začin se oduvek koristi, naročito za dobijanje karakteristične narandžaste boje nekih jela, kao što je na primer kari, ali i nekih vrsta senfova i sireva. Primećeno je da, kao i đumbir, ima blagodatno dejstvo na zdravlje ljudi i životinja.

Koji deo kurkume se koristi?

Od kurkume se koristi rizom, koji sadrži kurkumin, koji i daje prelepu narandžastu boju ovom začinu. Kurkumin sprečava srčane probleme, anti-kancerogena je materija, koristi se dosta u biljnoj i holističkoj medicini, ali ne postoji dovoljno naučno-istraživačkih radova o ulozi ovog začina u borbi protiv raka.

Blagotvorna svojstva kurkume

Ono što je dokazano je anti-inflamatorno svojstvo kurkume. Brojni su dokazi, kako u nauci tako i u praksi u uspešnom tretiranju raznih infekcija i bolnih upala korišćenjem kurkume.

Iste protiv-upalne osobine su dokazane i kod životinja. Kokoške, patke i guske su posebno osetljive na povrede nogu i stopala i stafilokokne infekcije. Kurkuma pomaže kod ovih problema, zatim kod bolesti "iskrivljenog vrata" (eng. "wry neck" - ovo oboljenje se manifestuje padanjem glave kod životinja, najčešće usled nedostataka vitamina B kompleksa i vitamina E), ali i kod nekih zdravstvenih problema pilića. Kurkuma je prirodni antiseptik, antibiotik, ubrzava zarastanje rana i pomaže obnavljanju kože.

Kurkuma pomaže pravilnom varenju, održava kožu zdravom, sprečava propadanje rožnjače i održava normalne funkcije mozga. Ona je moćan antioksidans, ima anti-virusna dejstva i ojačava imuni sistem. Po preporuci Nacionalog Instituta za Zdravlje (National Institute of Health) iz SAD, kurkuma sprečava razvoj ptičijeg nekrotičnog enteritisa.

Melem od meda i kurkume

Melem od meda i kurkume je posebno blagotvoran za rane, koje najčešće u jatu nastaju usled kljucanja, posekotina, ali i napada raznih predatora. Ovakav melem se može napraviti tako što se u 100 grama meda umeša 1 do 2 kafene kašičice kurkume.

Udeo kurkume u ishrani živine

Ipak, pored brojnih pozitivnih stvari koje kurkuma pruža, treba biti obazriv u dodavanju kurkume živini, jer u većim koncentracijama ona može usporiti, a u ekstremnim slučajevima čak i sprečiti, zgrušavanje krvi. Preporučena doza je 1 kafena kašičica na svakih 5 kg telesne mase životinja. Prosečna koka nosilja, u zavisnosti od rase, ima telesnu masu 2 - 3,5 kg, te je bezbedna doza 1/3 do 1/2 kašičice.

S druge strane, kurkuma se može umešati direktno u hranu. U ovom slučaju, preporuke su 0,5 do 0,9% SM hrane.

Pasta od kurkume

Istraživanja su pokazala da se mešanjem kurkume sa kokosovim uljem i lomljenim biberom poboljšava apsorpcija kurkumina, što doprinosi boljem iskorišćavanju istog, a posledica toga je zdravija živina. Crni biber sadrži jedinjenje piperin, koji generalno povećava apsorpciju hranljivih materija, a kokosovo ulje oblaže kurkumu i sprečava njeno brzo razlaganje u želucu.

Pasta se pravi tako što se kurkuma umeša u toplo kokosovo ulje, nakon čega se doda malo lomljenog bibera. Tako napravljena smesa se ostavi da se ohladi. Za pastu se može koristiti, umesto kokosovog, i maslinovo i laneno ulje.

Smesa se u vidu pogače daje jatu da po volji kljuca. Ukoliko životinje ne kljucaju ovu smesu, u nju se može dodati i ovas u zrnu.

Foto: pixabay.com; KRiemer


Tagovi

Kurkuma Đumbir Živina Kokoške Patke Guske Infekcija Upala Začin Kurkumin Piperin Crni Biber Prah Melem Med Pasta Antiseptik Nekrotični enteritis Ovas


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Master inženjer poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivan borac za zaštitu životne sredine.