Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravi fenomen
  • 07.02.2023. 12:00
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Cvitulja ojanjila četvorke - što starija sve više janjaca

Teško je očekivati da će svih četvero janjaca ostati na životu. Domaćini ih sada dohranjuju u nadi da će preživjeti

Foto: Drago Vukojević/Radio Ljubuški
  • 187
  • 28
  • 0

Nema sumnje da je ovca Cvitulja omiljena u domaćinstvu Vukojević u selu Šipovača, nadomak Ljubuškog. Ona je nedavno ojanjila četvorke i čudom začudila vlasnicu Doru koja se ovčarstvom bavi iz hobija.

Ranije se događalo da ojanji trojke, piše Radio Ljubuški, ali četiri janjca odjednom, niko nije očekivao. U štali ih je zatekla upravo Dora, a o nesvakidašnjem iznenađenju, za ovaj medij je govorio njen otac Darko, koji kaže da je ovo pravi fenomen.

Romanovska ovca se dobro pokazala

"Što starija ona više janjaca daje. Prezadovoljni smo i nadamo se da će biti još takvih slučajeva, da neće manje od troje biti", kaže Darko vidno sretan i dodaje da je riječ o romanovskoj ovci koja se kod njih dobro pokazala i po broju janjadi i po tome kako ih odgoji.

Male šanse da prežive?

Teško je očekivati da će svih četvero janjaca ostati na životu, jer ih Cvitulja sama ne može prehraniti. Domaćini ih sada dohranjuju u nadi da će ih održati u životu. Tražili su i savjet veterinara koji im je rekao kako su šanse skoro nikakve da svi prežive.

Najbolje pedigrirane ovce: Zašto češke, a ne ruske romanovske?

"Dohranjujemo ih s bocom, pa ako uspije, uspije, ako ne, nemamo šta žaliti. Mi smo prezadovoljni i s dvoje, pa šta Bog da", dodaje ovaj domaćin.

Malo stado broji 10-tak ovaca, a nedavno se, kako pričaju, dogodio i pravo baby boom u štali, kada je njih sedam ojanjilo ukupno 13 janjadi. Uglavnom janje po dvoje, a ni troje im više nije iznenađenje.

Vukojevići jedini u Šipovači uzgajaju ovce 

Rijetko ih šalju u planine jer im, priča Darko, često zamijene dobre ovce ili kažu da ih je "pojeo vuk, ujela zmija ili da je nestala". Siguran je da se nijedna ne bi janjila toliko, jer ovdje mnogo paze na ishranu. "One su gore izgladnjele po ovoj suši, a kod nas ovdje ima izobilje svega i vode i zeleni i dobro ih hranimo, zato su one ovakve", navodi.

Jedina pastirica

Do prije 30 godina u Šipovači je svaka porodica uzgajala ovce. Danas je pastirica Dora jedina u ovom selu koja se bavi ovčarstvom.

"Svi su rasprodali, okanili se ovoga kažu neisplativo, a mi nećemo odustati dok god mognemo raditi", kaže njen otac na kraju razgovora.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim... Više [+]

Tagovi

Ovce Romanovska ovca Četvorke Dora Vukojević Darko Vukojević Šipovača


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.