Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravi fenomen
  • 07.02.2023. 12:00
  • Ljubuški

Cvitulja ojagnjila četvorke - što starija sve više jaganjaca

Teško je očekivati da će svih četvoro jaganjaca ostati u životu. Domaćini ih sada dohranjuju.

Foto: Drago Vukojević/Radio Ljubuški
  • 1.006
  • 116
  • 0

Nema sumnje da je ovca Cvitulja omiljena u domaćinstvu Vukojević u selu Šipovača, nadomak Ljubuškog (BiH). Ona je nedavno ojagnjila četvorke i čudom začudila vlasnicu Doru koja se ovčarstvom bavi iz hobija.

Ranije se događalo da ojagnji trojke, piše Radio Ljubuški, ali četiri odjednom - niko nije očekivao. U štali ih je zatekla upravo Dora, a o nesvakidašnjem iznenađenju, za ovaj medij je govorio njen otac Darko, koji kaže da je ovo pravi fenomen.

Romanovska ovca se dobro pokazala

"Što starija ona više jagnjadi daje. Prezadovoljni smo i nadamo se da će biti još takvih slučajeva, da neće manje od troje biti", kaže Darko vidno srećan i dodaje da je reč o romanovskoj ovci koja se kod njih dobro pokazala.

Male šanse da prežive?

Teško je očekivati da će svih četvoro ostati u životu, jer ih Cvitulja sama ne može prehraniti. Domaćini ih sada dohranjuju u nadi da će ih održati u životu. Tražili su i savet veterinara koji im je rekao kako su šanse skoro nikakve da svi prežive.

"Dohranjujemo ih s bocom, pa ako uspe - uspe, ako ne, nemamo šta žaliti. Mi smo prezadovoljni i s dvoje, pa šta Bog da", dodaje ovaj domaćin.

Malo stado broji 10-tak ovaca, a nedavno se, kako pričaju, dogodio i pravi "baby boom" u štali, kada je njih sedam ojagnjilo ukupno 13 jagnjadi. Uglavnom daju po dvoje, a ni troje im više nije iznenađenje.

Vukojevići jedini u Šipovači uzgajaju ovce 

Retko ih šalju u planine jer im, priča Darko, često zamene dobre ovce ili kažu da ih je "pojeo vuk, ujela zmija ili da je nestala". Siguran je da se nijedna ne bi jagnjila toliko, jer ovde mnogo paze na ishranu.

"One su gore izgladnele po ovoj suši, a kod nas ima izobilje svega i vode i zeleni i dobro ih hranimo, zato su one ovakve", navodi.

Jedina pastirica

Do pre 30 godina u Šipovači je svaka porodica uzgajala ovce. Danas je pastirica Dora jedina u ovom selu koja se bavi ovčarstvom.

"Držimo do te neke tradicije. Svi su rasprodali, okanili se ovoga, kažu - neisplativo, a mi nećemo odustati dok god mognemo da radimo", kaže njen otac na kraju razgovora.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovce Romanovska ovca Četvorke Dora Vukojević Darko Vukojević Šipovača


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.