Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene mesa
  • 12.10.2021. 12:00

Cijene mesa rastu, ali ne i žive stoke, što brine poljoprivrednike!

Do rasta cijena mesa došlo je zbog poskupljenja komponenti za stočnu hranu - žitarica i uljarica. I takav je trend kako na svjetskom tržištu tako i kod nas.

Foto: Depositphotos/photovs
  • 294
  • 129
  • 0

U zemljama regiona, cijene mesa u trgovinama polako rastu dok istovremeno cijena žive stoke stagnira i ne povećava se. Ovakvo stanje brine poljoprivredne proizvođače, ocjenio je to predsjednik Saveza poljoprivrednika Republike Srpske, Stojan Marinković. 

Prema njegovim riječima, uvoz je kontinuiran i nesmetano funkcioniše, a jedina mjera koja bi omogućila opstanak klaničara u BiH jeste zaštita domaće proizvodnje

Međutim, to pitanje je i dalje neriješeno uprkos brojnim apelima i zahtjevima farmera. Marinković napominje da je to tako zato što vlast na nivou čitave Bosne i Hercegovine "nikako nema sluha da pomogne sa te strane poljoprivrednim proizvođačima":

"Do rasta cijena mesa došlo je zbog poskupljenja komponenti za stočnu hranu - žitarica i uljarica. I takav je trend kako na svjetskom tržištu tako i kod nas", naveo je za Srnu Marinković. Dodao je da su iz tog razloga farmeri u okruženju, odakle i mi uvozimo meso, isto tako suočeni sa problemom rasta cijena. 

Ipak, njih država dodatno subvencioniše, što neminovno vodi do poskupljenja i na našem tržištu, ističe predsjednik Saveza. 

Povećane potrebe za jeftinim mesom 

Takođe je ukazao da su nakon uvoza povećane količine mesa, a veće su bile i potrebe za jetinim mesom.

Podsjetio je i da ima kvalitetnih domaćih klaničara, koji zaista poštuju uzgajivače u Bosni i Hercegovini i kupuju domaće svinje i junad i prodaju meso na tržištu, ali kada pojedinci kupe njihovo jeftino meso, prodaju ga po većoj cijeni i na taj način uvećavaju svoju dobit. 

"Mi, nažalost, ne možemo da pokrijemo ni troškove proizvodnje", istakao je Marinković.

Mljekari: Cijena veća za 0,02 KM/l nije prihvatljiva za nas!

Podsjetimo, prošlog mjeseca su mljekari iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske zahtjevali od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da se povećaju otkupne cijene mlijeka za 0,10 KM. 

Kako su saopštili iz ovog udruženja, predloženo je da proizvođačima dodatnih 0,05 KM po jednom litru isplati mljekara iz Kozarske Dubice, sa kojom sarađuje većina farmera u zapadnom dijelu RS dok bi 0,05 KM isplatilo nadležno ministarstvo.

Enormna poskupljenja stočne hrane u 2021. godini ogroman je udar na farmere, toliko snažan da će mnogi nažalost morati odustati od ove proizvodnje.


Tagovi

Cijene mesa Cijene stoke Cijene stočne hrane Poskupljenja Stojan Marinković Domaće tržište Uvoz Klaničari


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.