Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Autohtone sorta ovaca
  • 13.12.2017. 12:00

Cerovac: Retka karakačanska ovca

Od svih autohotnih sorti koje Bojan Bogićević iz okoline Kragujevca gaji, najbolje se pokazala sjenička pramenka. I pored ljubavi prema domaćim sortama i dobre volje, ovaj domaćin planira da uskoro nabavi uvozne sorte, koje su ekonomski insplativije. Međutim, ne odriče se karakačanske ovce, sorte koja je skoro u izumiranju.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.108
  • 156
  • 0

Za stado Bojana Bogićevića iz sela Cerovac kod Kragujevca može da se kaže da je pravo malo ogledno dobro. On na svom imanju, za sada, ima samo autohtone sorte ovaca, od kojih su pojedini primerci prava retkost na području Srbije.

Jedna od njih je karakačanska ovca, kojoj preti izumiranje. Ovoj rasi u Centru za očuvanje autohtonih rasa dodelili su status "rizično ugrožene" i procenjuje se da u našoj zemlji nema više od 100 grla.

Koja pramenka je najbolja?

Za "mešavinu" isključivo domaćih sorti, Bojan se odlučio da bi uporedio koja daje najbolje rezultate. Ima ukupno око 50 grla i najviše je pramenki. Ovčarstvom je njegova porodica počela da se bavi pre 10 godina, a pre tri odlučio je da uzme matična grla svrljiške pramenke, ali ima i pirotsku i sjeničku pramenku, zatim rasu bardoka i pivsku pramenku, koja je poreklom iz Crne Gore.

Posle tri godine čuvanja isključivo autohtonih sorti sumirao je svoja iskustva kako bi odlučio u kom pravcu će dalje da se razvija ovčarstvo na njegovom imanju.

Bogićević: Najbolja je sjenička pramenka

"Do sada se kod mene najbolje pokazala sjenička pramenka. Ona može da se gaji i u intenzivnim i ekstenzivnim uslovima. Ostale pramenke traže pašu da bi dale najbolje rezultate. Držanjem na jaslama mogu da se postignu solidni proizvodni rezultati, ali ekonomska račnica je slaba. Svrljiška pramenka je više za pašnjak, a manje za ekstenzivan uzgoj, na jaslama. Ne može da da neke proizvodne rezultate", kaže Bojan Bogićević.

Raritet među domaćim pramenkama

Međutim, pravi raritet u njegovom domaćinstvu je karakačanska ovca. Do pre desetak godina bilo ih je 60 u čistoj rasi, u čitavoj Srbiji. Bojan ima jedno grlo i žao mu je što nije u čistoj rasi, ali njegov primerak, koja se još naziva i vlaška garavuša, pokazuje sve njene osobine.

"To je najžilavija vrsta pramenke, jake je konstitucije i ima izuzetno razvijen nagon za samoodržanjem. Otporna je na parazitske i infektivne bolesti, kao uostalom i sve pramenke. U kombinovanim uslovima proizvodnje daje skromne rezultate. U priplod ulaze sa 17 meseci", dodaje Bojan.

Ova ovca se nalazi na listi za očuvanje vrsta, koje podstiče Ministarstvo poljoprivrede.

Gajila je grčka nomadska plemena

Karakačanska ovca ima period laktacije od maja do počeka septembra, a prinos mleka je oko 50 litara godišnje. Za ovu rasu se do pre desetak godina verovalo da je nestala, dok na planini Čemernik nije slučajno otkriveno jedno stado od 20 ovaca. Pripada autohtonom soju pramenke i predstavlja jednu od najprimitivnijih ovaca u Jugoistočnoj Evropi. Od svih pramenki ima najgrublju vunu. Veruje se da je nastala viševekovnom selekcijom ovaca, koje je gajilo grčko nomadsko pleme Karakačani, sa kojima je i došla na prostore Makedonije, Bugarske i južne Srbije.

Stado pramenki

Duga ljubav, ali i čist račun

Ali, ljubav prema domaćim sortama je jedno, a život nešto sasvim drugo. Ekonomska računica sa domaćim ovcama primorava Bojana da se okrene gajenju uvoznih sorti. Trenutno razmišlja o il de frans rasi.

"Od sadašnjih pedeset grla, planiram da stado proširim najviše na 200 ovaca. Odlučio sam se za Il de frans. Bolja je za proizvodnju i reprodukciju, daje dva jagnjeta godišnje, i odlična je za štalske uslove. Domaće sorte su solidne i volim da ih gajim, ali na žalost, u Šumadiji još uvek nije razvijen sistem velikih ispaša, koje su potrebne pramenkama", kaže Bojan.

Bojanovo stado domaćih ovaca opstaje delimično držvnim subvencijama i povraćajima. A kada bude dodao uvozna umatičena grla, nada se sigurnom, osim pogodnosti koje država nudi i plasmanu i dobroj ceni na osnovu ugovora o izvozu jagnjećeg mesa na kinesko tržište.

Foto: Biljana Nenković


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je grana stočarstva koja je izrazito rasprostranjena pa se stoga ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartika. Važnost ovčarstva varira od zemlje do zemlje. Ovce... Više [+]

Tagovi

Ovčarstvo Autohtone sorte Sjenička pramenka Svrljiška pramenka Pivska pramenka Karakačanska pramenka Ovce Cerovac Ogledno dobro Ispaša Ekstenzivan uzgoj


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!