Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočarstvo Srbije
  • 22.12.2020. 16:00

Cene svinja ugrozio junski uvoz, podsticaj za prodatu junad prvih dana 2021.

Uzgajivači tovne junadi podsticaj od 20.000 očekuju od Vlade već prvih radnih dana u 2021. jer je ostalo još novaca - najmanje milion evra.

Foto: Depositphotos/Danler
  • 4.438
  • 511
  • 0

Klaničari i trgovci mesom i pored velike ponude svinja i utovljene junadi, koje nabavljaju izuzetno povoljno, svoje prodajne cene "drže" za 30 odsto više naspram nabavke. Svinjetina u trgovačkom lancu ima cenu kao da su tovljenici plaćeni 180 din/kg žive mere, a ne 110-150 din/kg, istražuje Udruženja "Agroprofit".

Junad crno-bela stiže do klanica po ceni od 150 din/kg, a simentalci do 180 din/kg, što je posle letnjeg minimuma prodajnih cena novi pritisak na stočare.

Pred svinjokolj, cena tovljenika i prasadi niska zbog slabe potražnje

"Dva su osnovna uzroka za crni kraj godine za stočare. Niske otkupne cene svinja i junadi su uslovljene mnogim faktorima, na koje proizvođači nemaju uticaj. Tako se dogodilo tokom juna da su uvezene veće količine smrznutog i svežeg svinjskog mesa, kao i žive svinje", tvrde iz Agroprofita.

Nova očekivanja za sledeću godinu

Od početka godine do 1. decembra izvezeno je oko 14.000 kvalitetne junadi, a za klaničare u ovom času ima još oko 8.000 grla i dva puta više u pripremnom tovu. Tovljači su očekivali da će uspeti da prodaju svoju robu i ostvare pravo na dodatne podsticaje od 20.000 dinara za junad, što je vanrednom merom omogućila Vlada Srbije.

"Međutim, u tome nisu uspeli, jer su izvoznici prvo prodali svoju robu i njihovih kooperanata, pa je izostao pomak na tržištu."

Iz Agrarne komore poljoprivrednika kažu za ovo Udruženje da za ovu meru Vlade nisu potrošena sva sredstva, pa farmeri očekuju da će model ozvaničiti na Vladi u idućoj godini.

Stao izvoz junadi, ali sa istekom roka za otkup nije sve gotovo?

"To znači da smo mi stekli neko moralno pravo da tražimo u idućoj godini novi podsticaj za ovu vanrednu situaciju oko junadi", rekao je ranije za Agroklub Čedomir Keco ispred Agroprofita i dodao da "ne misle da je ovim kraj".

Proizvođači podsticaj od 20.000 očekuju od Vlade već prvih radnih dana u 2021. jer je ostalo još novca -najmanje milion evra.


Tagovi

Tov junadi Cena tovljenika Izvoz Uvoz svinjetine Podsticaj Subvebvencije Agroprofit


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...