Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište svinja
  • 13.02.2023. 15:00

Cene svinja i dalje rastu - manja proizvodnja u EU

Slaba ponuda diktira rekordan rast cene tovljenika, prasadi i svinjetine. Manja je proizvodnja u EU.

Foto: Depositphoto/exinocactus
  • 1.766
  • 175
  • 1

Cene svinjskog mesa su u Nemačkoj dostigle rekordne iznose, izveštava Agrarheute. Razlog tome je slaba ponuda koja ne može da zadovolji potražnju što će diktirati stanje na tržištu u narednom periodu. Raspon cena na tamošnjoj berzi Interesne grupe uzgajivača svinja ISN se kretao od 2,28 do 2,35 evra za kilogram, a rast će još više kako se bude bližilo vreme roštiljanja. 

Gotovo 10 odsto manje zaklanih grla  

Najnoviji podaci Federalnog zavoda za statistiku Destatis pokazuju da je u klanicama širom Nemačke zaklano samo 47,1 milion svinja u 2022. godini. To je 9,2 odsto ili 4,77 miliona manje zaklanih grla.

Prosečna masa tovljenika je 96,6 kg i predstavlja smanjenje od 0,2 kg u odnosu na prethodnu sedmicu. 

Porasla je i cena prasadi od 25 kg te je iznosila 71 evro po komadu. 

Manja proizvodnja u EU

Očekuje se da će proizvodnja u Evropskoj uniji nastaviti da pada u 2023. godini. Prema trenutnoj proceni, za četiri odsto.

Evropska komisija predviđa pad proizvodnje svinja od januara do marta 2023. od 5,1 odsto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine. U drugom kvartalu on bi mogao biti biti 4,5 odsto. U drugoj polovini godine očekuje se da će ta stopa ipak biti niža. 

Ovaj će sektor velike gubitke doživeti u Nemačkoj i Danskoj, gde će trend pada biti šest odsto, a sledi ih Španija sa oko četiri odsto.

Najveći uticaj je imala cena stočne hrane koja diktira tempo ove proizvodnje. Prema holadskom Rabobanku, kukuruz se prve sedmice januara prodavao po ceni manjoj za 14 odsto u odnosu na kraj oktobra 2022. Cena stočne pšenice je pala za 11 odsto. U narednom se periodu očekuje dalji pad cena i smanjenje troškova za proizvođače.


Tagovi

Proizvodnja svinja Tržište svinja Svinjetina Cene svinja Cene svinjetine Cena prasadi


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.