Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svestrani farmer
  • 16.11.2016. 08:00

Bokserski ring zamijenio farmom muznih krava

Nekada aktivni bokser i trener, te predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača ZE-DO kantona Refik Alihodžić - Kike, danas je uspješan farmer, izlagač i direktor Direkcije sajma OPENS.

  • 7.237
  • 1.102
  • 0

Priča o farmeru koji osim rada na farmi, veći dio vremena provodi u Udruženju poljoprivrednih proizvođača, vladinim institucijama i organizacionim odborima sajmova, dolazi iz Zenice sa nedavno završenog 6. sajama organske i poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva OPENS 2016.

Iza izloženog fino upakovanog proizvoda sa pulta je mnogo rada, truda i napora, ali često kupci nikada i ne znaju način i put postignutog kvaliteta proizvoda kojeg kupuju. Nekada po svim osnovama nespojive profesije svojim zamjenama pružaju izuzetno kvalitetan proizveden proizvod.

Zasluge za konačni proizvod pripadaju Refikovoj majci koja sama radi mladi suhi sir, kajmak...

Od sportiste do farmera

Od preko 250 izlagača na sajmu sigurno da ne postoji zanimljivija priča i primjer nastanka uspješnog farmera nego li je to Refik Alihodžić poznatiji kao Kike. Nekada aktivni bokser i trener, te predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača ZE DO kantona, a danas uspješan farmer, izlagač i direktor Direkcije sajma OPENS. Na otvaranju sajma u ulozi direktora istakao je: Izuzetno mi je zadovoljstvo zbog održavanja ovakve manifestacije koja okuplja preko 250, tačnije 256 izlagača širom BiH, a ovo je već postala tradicija okupljanja na jednom mjestu proizvođača i kupaca.

Nakon protokolarnih dešavanja u ulozi domaćina za visoke zvanice ministarstva i gradske uprave u toku sajma bio je i u ulozi izlagača/prodavača uz svoju majku koja je sinonim na svim sajmovima na kojim učestvuje za najbolji mladi sir i širok spektar drugih proizvoda animalne proizvodnje.

"Problem današnjih farmera je što većinu stvari vezanih za proizvodnju rade "na svoju ruku" ne slušaju struku ili ne usvajaju savjete uspješnih proizvođača", kaže on.

Svoj doprinos Refik Alihodžić je dao i u organizaciji stručnog skupa "Stočarstvo kao motor poljoprivrede" pružajući na taj način šansu predstavnicima struke, udruženja, vlade, proizvođača ali i svih zainteresovanih da iznesu svoj stav i sugestije za unapređenje poljoprivrede.

"Farmeri moraju biti više uključeni u dijalog sa nadležnim institucijama, davati prijedloge, planove kako bi se ostvarila što bolja projekcija planiranih poticaja za narednu godinu", rekao je. Sigurno je teško pitanje gdje je teža borba u ringu ili poljoprivredi, no odgovor dolazi u vidljivom zalaganju i sličnoj žestini kao u ringu jer danas se Alihodžić konstantno bori za svoja ali i prava svih poljoprivrednika u cjelini.

Majka zaslužna za konačni proizvod

Svoju proizvodnju Alihodžić je započeo prije petnestak godina sa samo dva muzna grla, dospjevši danas do uspješne farme "Alihodžić" u mjestu Ramadanovci sa preko 40 grla, velikim površinama pod silažnim kukuruzom i širokim asortimanom proizvoda. Primjer prave organizacije porodičnog biznisa u koji su svi članovi porodice uključeni. Kako je većinu vremena provodio na treninzima i borbama nakon odluke za bavljnjem ovim poslom uslijedile su edukacije.

Bogati asortiman proizvoda obitelji Alihodžić

"Obišao sam mnoge zemlje u Evropi, posječujući farme muznih grla. Na tim posjetama sam dosta učio, razgovarao sa domaćinima i dio znanja prenio na svoju farmu", objašnjava on. Međutim veliku zaslugu u konačnom proizvodu: mlijeku, mladom, suhom siru, kajmaku i ostalim proizvodima, ističe, ima njegova majka koja ih sama pravi na tradicionalni način. Poljoprivredna proizvodnja pruža širok spektar djelovanja osim proizvodnje, a očito to pokazuje primjer Refika Alihodžića s pravom nazvanim uspješnim farmerom.


Tagovi

Farmer Sajam Zenica Proizvod Izlagač Bokser Direktor Animalna proizvodnja Sručni skup Poljoprivreda Muzna grla Silažni kukuruz Edukacija


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.