Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan i Gates
  • 24.01.2023. 10:00

Bill Gates uložio u posao koji se bavi podrigivanjem stoke

Milijarder Bill Gates uložio je u start-up Rumin8 koji radi na dodatku prehrani na bazi crvenih morskih algi, a koji zaustavlja stvaranje plinova

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 81
  • 24
  • 0

Američki poslovni magnat, milijarder Bill Gates uložio je u australski start-up koji se bavi klimatskom tehnologijom, a kojom se želi smanjiti emisije metana uzrokovane podrigivanjem krava.   

Nastaje u buragu 

On je najčešći staklenički plin nakon ugljen dioksida, a proizvode ga preživari poput krava, koza, ovaca, jelena. Proces fermentacije u kojem se u buragu razgrađuju vlakna, stvara metan koji one izbacuju podrigivanjem. 

Smatra se da hranidba na proljetnoj ispaši emitira manje ovoga plina, no Bill Gates je uložio u start-up koji se temelji na studijama koje pokazuju da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njegovu emisiju. 

Naime, start-up Rumin8 sa sjedištem u Perthu radi na dodatku prehrani na bazi crvenih morskih algi, a koji zaustavlja stvaranje plinova.

Saopćili su da je prikupljeno 12 miliona dolara putem finansiranja koje je vodila kompanija Breakthrough Energy Ventures, čiji je osnivač Gates. On već godinama govori o utjecaju klasične proizvodnje mesa na okoliš te promiče konzumaciju takozvane sintetičke govedine i biljnih proteina.

Ko se boji Gatesa još? Odlazi li u povijest stočarstvo kakvo danas poznajemo?

Rumin8 također podržavaju izvršni direktor Amazona Jeff Bezos i kineski poduzetnik i suosnivač Alibabe Jack Ma.

Rekordne razine 

Novi Zeland je u oktobru prošle godine predložio oporezivanje stakleničkih plinova koje proizvode domaće životinje podrigivanjem i mokrenjem, a u planu je tu odluku provesti 2025. što je pokrenulo prosvjede u toj zemlji.

U 2019. je metan u atmosferi dosegao rekordne nivoe, bilo ga je oko dva i pol puta više od nivoa u predindustrijskom dobu, a prošle je godine prvi puta satelitom snimljen na jednoj kalifornijskoj farmi krava.

Pojedinačne molekule metana imaju snažniji učinak zagrijavanja atmosfere od molekula CO2.


Tagovi

Klimatska tehnologija Emisije metana Fermentacija u buragu Metan i stočarstvo Bill Gates Jeff Bezos Jack Ma Rumin8


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.