Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donacija pilića
  • 03.08.2016. 22:00

Bill Gates donirao 100.000 pilića!

Farmer sa 40 pilića potencijalno može zaraditi 1.000 dolara godišnje, što je iznad granice siromaštva koja je 700 dolara godišnje, smatra Gates.

Foto: bigstockphoto.com/kharhan
  • 2.566
  • 126
  • 0

Milijarder Bill Gates donirao je 100.000 pilića zemljama s najvišom stopom siromaštva, većinom zemljama zapadne Afrike. Poznati američki filantrop na donaciju se odlučio jer su pilići jednostavni i jeftini za uzgoj, piletina je zdrava za djecu, a prodaja pilića osnažuje žene da zarađuju za obitelj, piše cnn.com.

"Jasno je da je onima koji žive u ekstremnom siromaštvu bolje imati piliće. Uzgoj i prodaja pilića može izvući obitelji iz siromaštva. Farmer sa 40 pilića potencijalno može zaraditi 1.000 dolara godišnje, što je iznad granice siromaštva koja je 700 dolara godišnje", rekao je Gates.

Africi nedostaje 40% hrane za prehranu stanovnika

Suosnivaču Microsofta cilj je pomoći da 30% obitelji u ruralnim dijelovima zapadne Afrike poboljša uzgoj (cijepljenih) pilića. Obitelji koje dobiju piliće mogu ih koristiti za meso ili prodati. Kokošja jaja, dodao je, bogata su proteinima i mogu pomoći u borbi protiv pothranjenosti, a mnogi su mali farmeri s malim jatima zaključili da im je isplativije pustiti da se pilići izlegu, prodati ih i potom kupiti hranu.

Pilići su se dijelili preko humanitarne udruge Heifer International koja je i nadgledala uzgoj i podjelu. Afrika danas broji 1,2 milijarde stanovništva, a proizvodi 800 milijuna tona hrane. Uzme li se procjena da svaka osoba godišnje pojede tonu hrane, Africi nedostaje 40% hrane za prehranu stanovnika.

Inače, na popisu zemalja kojima su se donirali pilići je i Bolivija koja je odbila Gatesa. Ponudu su ocijenili uvredljivom.

Foto: bigstockphoto.com/kharhan


Tagovi

Donacija pilića Bill Gates


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]