Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jačanje kostiju
  • 27.03.2021. 07:30

Betain pomaže u jačanju kostiju i kod koka nosilja

Na kvalitet kostiju utiče pubertet koka nosilja i mineralizacija medularne kosti, pokazala su istraživanja. Dodavanje betaina u hranu ih ojačava.

Foto: Depositphotos/maddas
  • 161
  • 16
  • 0

Betain je uobičajeni dodatak koji se koristi u ishrani svinja, živine i riba, a naučnici veruju da bi mogao poboljšati kvalitet kostiju koka nosilja kojima preti osteoporoza, piše poultry world.

Vreme kada životinje ulaze u pubertet takođe bi moglo da igra ulogu u čvrstoći, ali naučnici su otkrili da količina jaja koju nosilja proizvede nema uticaja na kvalitet kostiju. Ova bi saznanja mogla da pomognu uzgajivačima živine u odluci koje će životinje uzgajati, kažu istraživači sa edinburškog Instituta Roslin.

Ne utiče na kvalitet jaja

Naučnici su istraživali učinke dodataka na kvalitet kokošjih kostiju sledeći prethodne rezultate. Živina je od kada se izlegla do trenutka kada je prestala da nosi jaja hranjena jednim od četiri načina ishrane, a koja je sadržala različite količine betaina.

Uzorci njihove krvi i kostiju uzimani su u različitim fazama. Kasnije je izmerena koncentracija krvne komponente koja je sa tim povezana, a one su pregledane rendgenom i testom savijanja. Prema rezultatima studije objavljene u časopisu "Poultry Science", dodavanje ove aminokiseline poboljšalo je njihovu čvrstoću kod nosilja bez uticaja na proizvodnju ili kvalitet jaja.

Dr Nataša Venham, koordinatorka istraživanja smatra da su dobro poznate blagodati učinka korišćenja betaina kao dodataka u ishrani.

"Razumevanje kako se ovaj aditiv može upotrebiti za smirivanje zabrinutosti za dobrobit kokošaka nosilja kroz jačanje njihovih kostiju, a bez uticaja na kvalitet ili proizvodnju jaja, dodatno proširuje njegovu vrednost", kazala je.

Druga, povezana studija pokazala je da one koje legu mnogo jaja ne gube na kvalitetu skeleta. Komentarišući te rezultate, profesor Ian Dun, vodeći biolog za živinu na Institutu Roslin, rekao je da su istraživači želeli da ispitaju da li ih je količina proizvedenih jaja učinila osetljivijim na oštećenja i prelome, ali nisu pronašli dokazan učinak.

Kavezni uzgoj koka nosilja zabranjen u Češkoj - šta će uraditi ostale članice EU?

"Primetili smo da početak puberteta i mineralizacija medularne kosti, koji su specifični za nosilje, utiču na njihov kvalitet", kaže Dun zaključivši da bi uzgajivači mogli genetskim, spoljnim i upravljačkim faktorima uticati na ove osobine kako bi poboljšali kvalitet skeleti nosilja.


Tagovi

Kosti Jačanje kostiju Koka nesilice Betain Dodatak ishrana


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃