Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova rasa
  • 02.02.2021. 18:00

Belgolštin - nova rasa goveda sa odličnom mlečnošću

Nova rasa goveda koja ima produktivnost od 12 tona mleka po životinji, a ono ima 3,6 odsto mlečne masti i 3,2 odsto belančevina, registrovana je u Belorusiji.

Foto: Depositphotos/PhillipMinnis (ilustracija)
  • 296
  • 24
  • 0

U Belorusiji je registrovana nova rasa goveda koju su nazvali Belgolštin.

"Potencijal njene produktivnosti je na nivou 12 tona mleka po životinji i sadrži 3,6 odsto mlečne masti i 3,2 odsto belančevina“, rekao je Vladimir Gusakov, predsednik Nacionalne akademije nauka na konferenciji na kojoj je predstavljena, prenosi farmer.pl

U toj je zemlji očekivana mlečnost po kravi ove rase dvostruko veća od prosečne, a ona je u 2019. iznosila 5.043 kilograma. Prošle godine poljoprivredna gazdinstva u toj državi proizvela nešto više od 7,5 miliona tona mleka što je povećanje za 5,6 odsto u odnosu na godinu ranije kada je proizvedeno nešto više od 7,1 miliona tona. 

Belgolštin je stvorena na osnovi holštajna, a trebalo bi da osigura veće proizvodne rezultate uz bolje prilagođavanje uslovima lokalnog uzgoja. 

Uzgojni rad na njenom genetskom potencijalu je trajao više od 20 godina. Ali, stručnjaci naglašavaju i primenu mera koje će povećati efikasnost beloruskih krava što uključuje kvalitetniju hranu i primenu savremenih tehnologija. 

Dakle, rasa je stvorena na bazi holštajnskog i domaćeg crno-belog goveda. Belgolštin govedo može doseći težinu od 600 do 650 kg, a iako je nježnije siluete, njegova veća težina proizlazi iz razvijenijeg gastrointestinalnog trakta. Karakteriše ih i veće vime i manja razlika u dužini prednjih i zadnjih sisa.

Ugrožene domaće rase

Setimo se i naših domaćih rasa. Buša, naša autohtona rasa goveda odlikuje se dobrim zdravljem, otpornošću i vrlo skromnim zahtevima u vezi sa ishranom, držanjem i negom. Upravo ovo su razlozi zbog kojih se mnogi poljoprivredni proizvođači u našoj zemlji odlučuju za njen uzgoj.

Buša za ekstenzivnu proizvodnju

Buša je rasa kombinovanih proizvodnih sposobnosti (rad-meso-mleko). U ovom slučaju se ni jedna proizvodna sposobnost ne može posebno izdvojiti. Životinje su sitne (150 kg -300 kg) i malog formata (visina grebena je 90 cm -115 cm i dužina trupa 116 cm -132 cm). Proizvodnja mleka slaba.

Osim buše, poznatije naše rase su i podolsko goveče i vodeni bivo čije se mleko koristi i u pravljenju mocarele.


Tagovi

Belgolštin Nova pasmina Belorusija Mlečnost Količina


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.