Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinos povrća
  • 25.09.2020. 09:10
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bojska

Bećo Hajrić zatečen urodom krompira - na 3 dunuma imao 10 tona

On je nakon penzionisanja odlučio da se bavi ovčarstvom i da ugodni dom zamijeni planinom Ulak, čija je zemlja plodna i neiskorištena. Pored ovaca ima i krave, te uzgaja povrće.

Foto: Naila Čaušević
  • 538
  • 438
  • 0

Bećo Hajrić iz gornjevakufskog sela Bojska, nakon penzionisanja odlučio se za poljoprivredu. Već tri godine bavi se ovčarstvom, a zajedno sa porodicom se sa proljeća seli na planinu Ulak, na nadmorsku visinu od 1.100 metara i tu ostaje do kasne jeseni. S obzirom da ova planina osim dobre ispaše nudi i plodne i neiskorištene parcele, Bećo je odlučio da uzgaja i povrće.

"Iako sam ranije operisao kičmu i imao zdravstvenih problema, od kada sam ovdje, ništa me ne boli. Zajedno sa porodicom radim sve poslove i naučili smo sve oko ovčarstva. Mislim da ništa nije teško, ako se ima volja i želja za radom", započinje nam svoju priču Hajrić.

Iskoristili sve blagodati planine 

Ove godine zasijao je više od tri dunuma zemljišta, najviše krompira. Prošle godine su nabrali 300 kilograma ovog povrća, a ove su očekivali bar 700 kg jer su malo više zasijali. Međutim, veoma su se iznenadili kada su prilikom vađenja krompira, imali čak oko 10 tona uroda.

Uslovi idelani za uzgoj povrća

"Odlučili smo da iskoristimo blagodati koje su nam pružene. Neiskorištena zemlja, pogodna nadmorska visina i čist zrak pokazali su se idealnima za uzgoj povrća. Na manje od tri dunuma, ubrali smo 10 tona krompira, što zvuči nevjerovatno. Kad kažemo koliki smo prinos imali, ljudi nam ne vjeruju, ali oni koji su nam pomagali da beremo, mogu da posvjedoče. Kažu da nikad nisu vidjeli toliki rod", zadovoljno priča ovaj poljoprivrednik.

Ovčarstvo isplativo uz poticaje

Ističe da je za višečlane porodice ovčarstvo veoma isplativo i da se namjerava baviti njime dok god ga zdravlje služi. Za njegovu sedmeročlanu porodicu, pored Bećine penzije, poljoprivreda je jedini izvor prihoda. Uz ovce, uvijek ima i nekoliko krava, te uzgaja povrće, a bere i šumsko bilje.

"Planiram da proširim stado na tristotine ovaca jer možemo brinuti o njima, a uz pomoć poticaja to se fino i isplati. U ovo vrijeme, kada svi teže zdravom načinu života i zdravoj ishrani, mi seljaci smo u velikoj prednosti. Proizvodimo domaće sireve, mlijeko i meso, a uz to i povrće, koje ne tretiramo nikakvim hemikalijama. Nismo pod velikim stresom jer ne radimo kod privatnika za minimalac. Mi smo zadovoljni životom koji imamo pa se i sinovi planiraju nastaviti baviti ovčarstvom", dodaje Bećo.

Ševo: Veterinari su ugroženi u doba pandemije bilo kog tipa

S obzirom da je prinos krompira kod Hajrića bio daleko veći od očekivanog, veliku količinu će prodati i nadaju se da će biti dobra cijena za njega, te da će kupci cijeniti domaće i organske proizvode.


Tagovi

Bećo Hajrić Uzgoj povrća Uzgoj krompira Uzgoj ovaca Domaći proizvodi Domaći sirevi Poticaji Vađenje krompira


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]