Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarstvo
  • 21.04.2018. 18:30

Batajnica: Bogunovići brinu o više od 1.000 ovaca

Na livadi pored vojnog aerodroma Batajnica pase 960 ovaca i više od 500 jagnjadi, a otac i sin dobili su Nagradu grada Beograda za svoj rad.

Foto: Novosti / P. Milošević
  • 3.022
  • 314
  • 0

Otac i sin, Nikola (58) i Dalibor (36) Bogunović, koji su iz Benkovca nakon Oluje stigli u Batajnicu, vlasnici su najboljeg gazdinstva na teritoriji glavnog grada, za koji su i dobili nagradu. Na livadi pored vojnog aerodroma pase 960 ovaca i više od 500 jagnjadi,  a domaćine raduje što su višegodišnje ulaganje i naporan rad prepoznati.

Prodaju oko 1.000 jagnjadi godišnje

Gazdinstvo na Fruškoj gori žele da posvete kozarstvu. Tamo imaju 50 hektara pašnjaka. Dalibor je motivisao oca na kupovinu, jer je u potpunosti posvećen poljoprivredi, a na prvom mestu mu je kvalitet. 

"Obilazim poljoprivredne sajmove u Evropi. Prošle godine sam u Parizu kupio 17 ovnova i 28 ovaca sorte il de frans. U našim štalama nalaze se i dva šampionska ovna, i svaki od njih je plaćen 5.000 evra", otkriva za Novosti mlađi domaćin.

Da bi nahranili životinja, potrebno je 2.800 kilograma silaže i sena. Prodaju oko 1.000 jagnjadi godišnje, pečenjarama, a određeni broj se ostavlja za priplod.

Ovce
Da bi nahranili životinja, potrebno je 2.800 kilograma silaže i sena.

Ne mogu da pronađu pastire

Nikola ističe da životinje traže dosta pažnje. To se odnosi na kvalitetnu hranu, veterinarsku negu, ali i svakodnevno istrčavanje po livadi. Međutim, teško je naći pastire.

"Niko neće ovaj posao iako je dobro plaćen. Jedno vreme, kada je stado bilo na Fruškoj gori, radnike sam svakodnevno dovozio iz Batajnice, jer niko iz okolnih sela nije hteo da radi posao čobana", priča domaćin.

Međutim, crni ovčar kontroliše ovih više od hiljadu grla na otvorenoj livadi. Kako Nikola kaže, brz je i radi sa takvom lakoćom da bolje ne bi radilo ni deset ljudi. Njim, kao i ovcama, posebno se oduševe najdraži gosti Bogunovića - deca iz obližnjeg vrtića.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Nikola Bogunović Dalibor Bogunović Batajnica Ovce Jaganjci Nagrada grada Beograda Fruška gora Crni ovčar


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.