Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak radnika
  • 08.10.2021. 18:00
  • Velika Britanija

Bacaju mlijeko: U Velikoj Britaniji nema dovoljno vozača za sakupljanje

Britanski mljekari kažu da su bacili desetke tisuća litara mlijeka zbog nedostatka vozača teretnih vozila. Strahuju što će tek biti zimi kada loše vrijeme uspori transport.

Foto: Bigstockphoto/haak (ilustracija)
  • 262
  • 76
  • 0

U mljekarstvu niska zarada i kratak rok trajanja mlijeka znače da svaki mali udar na tržište rada ima mnogo veći učinak na mliječne u odnosu na druge vrste proizvoda. Zbog problema koji su pogodili ovaj sektor u Velikoj Britaniji, neki su proizvođači prisiljeni svakodnevno bacati mlijeko.

Rezultat je to nedostatka radne snage i vozača kamiona te rastućih troškova, što je čitav lanac opskrbe dovelo do krajnjih granica, kazali su proizvođači za reuters.

Naime, nedostatak radnika nakon Brexita, pogoršan globalnom krizom uslijed pandemije Covid-19 uzrokovao je kaos u lancu opskrbe - od goriva i mesa do flaširane vode.

Bacio 40 tisuća litara mlijeka

Jedan je vlasnik holštajn-frizijske pasmine u središnjoj Engleskoj bio prisiljen baciti čak 40 tisuća litara mlijeka u posljednja dva mjeseca jer se niti jedan vozač nije pojavio kako bi ga sakupio.

"Emocionalno je iscrpljujuće proizvoditi i na kraju dana prolijevati mlijeko", kazao je ovaj poljoprivrednik želeći ostati anoniman. Otkriva da je u tom periodu bio prisiljen uništiti četiri proizvedene količine. Prisjeća se da je tijekom 45-godišnjeg bavljenja ovom proizvodnjom to učinio svega dva ili tri puta.

Ujedinjeno Kraljevstvo proizvelo je 15,3 milijarde litara mlijeka prošle godine pa još uvijek imaju zaliha.

S druge strane, niske cijene i stalne šokove u opskrbi proizvođači brzo osjete, rekao je Peter Alvis predsjednik Udruženja britanskih proizvođača mlijeka. "Nedostatak vozača teških teretnih vozila ima prilično velik utjecaj", napomenuo je. Dodao je da je gubitak ove sirovine do sada bio ograničen na nekoliko takvih slučajeva, ali da je teško doći do preciznih podataka.

Rješenje proizvodnja sira?

Zbog velikog pritiska u ovoj industriji mnogi su se mljekari obratili za pomoć malim tvrtkama osnovanim kako bi otkupljivale ovu sirovinu po nižim cijenama i prevozile ju do drugih prodajnih mjesta u nastojanju da spriječe njegovo bacanje.

Robin Huntbatch ga kupuje od proizvođača po upola nižoj cijeni i pretvara u skutu. Samo u Cheshireu je u rujnu spriječio bacanje 160 tisuća litara, a žali što 80 tisuća nije uspio otkupiti i preraditi.

"Dolazi zima. Situacija bi se mogla dodatno pogoršati ako bude snijega pa se transport još više uspori", upozorio je.

Henry Bloxham koji ima 250 krava požalio se i na rast cijena gnojiva za 150 posto u tri tjedna, ali i na skuplje gorivo. "Ako se ovo nastavi, razmislit ću o napuštanju poljoprivredne industrije", razočarano zaključuje. 

Nedavno je britanska poljoprivredna industrija upozorila da će stotine tisuća svinja možda morati biti zaklano u roku od nekoliko tjedana, a onda i uništeno, bačeno, osim ako vlada ne izda vize kako bi u zemlju došlo više mesara.


Tagovi

Velika Britanija Mlijeko Mljekari Bacanje Nedostatak vozača Brexit Radna snaga


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.