Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaražene svinje
  • 17.07.2021. 07:30

ASK ponovo izbila na nemačkim farmama, a situacija u Poljskoj eskalira

Zaražene životinje potiču sa farme na samom istoku zemlje, a na kojoj se organski uzgaja 200 životinja. U Poljskoj bi sezona u odnosu na prošlogodišnju mogla biti i gora.

Foto: Depositphotos/Tong_Nawarit (ilustracija)
  • 561
  • 120
  • 0

Afrička svinjska kuga (ASK) ponovno je izbila u Nemačkoj i to na dve svinjarske farme u istočnoj pokrajini Brandenburg, saopštilo je savezno Ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Kako piše top agrar, zaražene životinje potiču sa farme u okrugu Spree-Neisse na kojoj se uzgaja 200 životinja i to organski, a sve će biti usmrćene. Druga zaraza izbila je na malom imanju sa tek dve svinje u okrugu Merkiš-Oderland. 

Prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede (BMEL), regionalizacija u Evropskoj Uniji, a time i mogućnost trgovine svinjama i svinjetinom unutar ove zajednice i dalje postoji. Međutim, izvoz u treće zemlje verovatno će ponovno biti u opasnosti.

Sve gore u Poljskoj

Obe nemačke farme nalaze se u blizini poljske granice, a nadležne veterinarske vlasti odmah su ih blokirale i preduzele sve mere zaštite.

"Gotovo godinu dana borimo se protiv pritiska epidemije ASK-a iz Poljske, zaštitna ograda uz Odru i Najse je postavljena, ali ipak imamo područja na kojima se i dalje moramo boriti protiv ove bolesti", kazala je Ursula Nonemaher, ministarka zaštite potrošača u Brandenburgu.

Zaraženo 16.000 svinja u Poljskoj: Nemačka diže ograde uz granicu

A u Poljskoj situacija zaista eskalira. Evropska komisija je stavila još desetak tamošnjih opština u crvenu zonu rizika od izbijanja ove bolesti. Upoređujući ovogodišnji tok sezone ASK-a s podacima iz prošle godine, situacija bi mogla biti mnogo gora.

Kako izveštava farmer.pl, do sredina jula 2020. godine tamo je zabeleženo šest izbijanja bolesti, a gotovo je 34 hiljada životinja uginulo ili usmrćeno radi prevencije širenja. Međutim, ove godine se već broji 24 slučaja sa preko 24.500 uginulih ili eutanaziranih životinja, a bolest se širi sve većom brzinom.

Izbijanje ove bolesti možete pratiti i na interaktivnoj karti:


Tagovi

ASK Svinje Bolest Nemačka Poljska


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.