Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krava Nina
  • 20.04.2020. 11:10
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf-Uskoplje

Alić: Stočari zaslužuju više podrške jer imaju i više ulaganja

Kako Hajrudin uzgaja rasplodne junice, tako uvijek i ostavlja potomke grla koja se pokažu kao kvalitetna.

Foto: Naila Čaušević
  • 661
  • 332
  • 0

Hajrudin Alić iz Gornjeg Vakufa- Uskoplja se više od 20 godina bavi stočarstvom. Uzgaja muzne krave i rasplodne junice. Trenutno ima 15 muznih grla, pet junica i četvero teladi. Porodična miljenica krava Nina koja je od rođenja na njegovoj farmi, već treću godinu zaredom teli dvojke i to u tandemu muško - žensko.

"Kada smo jedno jutro došli u štalu, zatekli smo dvoje teladi pored nje. Već treću godinu teli dvojke i svake godine jedno muško i jedno žensko tele. Sa njom nemamo nikakvih problema, sama se oteli i svaki put odgojimo oba teleta, što i nije baš uobičajeno sa dvojkama", priča nam Alić.

Nina je od rođenja na njihovoj farmi

Kako Hajrudin uzgaja rasplodne junice, tako uvijek i ostavlja potomke grla koja se pokažu kao kvalitetna. Krava koja je bila kod njih devet godina otelila je Ninu i oni su je odgojili i ostavili da je drže. Kako kaže, žao mu je što još uvijek nije izveo potomka od Nine jer smatra da kada krava oteli dvojke u tandemu muško - žensko, žensko tele obično bude neplodno.

Planira proširiti proizvodnju

Mlijeko koje proizvede na farmi predaje u mljekaru "Meggle", u Bihaću, čiji se laktofriz nalazi u njegovom dvorištu. Uz pomoć Javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na koji se javio prošle godine, počeo je i sa izgradnjom nove štale, čiji kapacitet će biti 35 grla. Nakon što dovrši štalu, planira proširiti proizvodnju.

"Nisam zadovoljan tretmanom koji mi stočari imamo, mislim da zaslužujemo puno više podrške i poticaja jer imamo i velika ulaganja. Međutim, smatram da je u domaćoj proizvodnji budućnost i opstanak i nadam se da ćemo to znati cijeniti i nakon što se ova kriza završi", objašnjava Alić.

Tov junadi: Izbor pasmine prvi korak do uspjeha

Dodaje i da ga posebno raduje što su se vlasti ove godine potrudile da olakšaju poljoprivrednicima, te su objavljeni brojni javni pozivi za pomoć i podršku prilikom proljetne sjetve. On je već zasijao silažni kukuruz i nada se da će mu barem ove godine uložena sredstva biti refundirana.


Fotoprilog


Tagovi

Hajrudin Alić Krava Nina Rasplodne junice Muzne krave Uzgoj junadi Izgradnja nove štale Velika ulaganja Silažni kukuruz Proljetna sjetva


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]