Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metan
  • 23.03.2021. 07:30

Alge u ishrani krava smanjuju emisije metana za 82 odsto?

Morske alge u ishrani krava ne uzrokuju promene u ukusu mleka i mesa, a smanjuju emisije metana čuvajući planetu od globalnog zagrevanja.

Foto: Martina Popić
  • 163
  • 17
  • 0

Uvođenje morskih algi u ishrani krava održiva je i dugoročna metoda za smanjenje emisije gasova koji su glavni krivci za globalno zagrevanje, a nastaju podrigivanjem i nadimanjem ovih životinja.

Kako piše Guardian, istraživači su tokom pet meseci stavljali malu količinu tog sastojka u stočnu hranu. Daljim ispitivanjem otkrili su da je nov način ishrane doveo do smanjenja izbacivanja metana (CH4) u atmosferu i to za 82 odsto

Njihovo otkriće temelji se na prethodnim istraživanjima koja su pokazala da vrste algi, Asparagopsis taxiformis mogu smanjiti metan tokom kraćeg vremenskog razdoblja.

"Sada imamo dokaze da njihovo uvođenje u ishranu goveda efikasno redukuje štetne gasove, a što se vremenom ne smanjuje", rekao je Ermias Kebreab, direktor Svetskog centra za hranu i vodeći naučnik ove studije sa Kalifornijskog univerziteta.

Metan nastaje kao nusprodukt probave, a proizvode ga mikrobi u crevima životinje za vreme probavljanja vlaknaste hrane, u procesu nalik fermentaciji. Njegova količina u atmosferi u poslednjoj deceniji XX i početkom XXI veka ostala gotovo konstantna, čak se i smanjivala. Ali, od 2007. je primećen novi snažan porast, a od 2014. vrlo snažan.

Ovaj gas jako utiče na efekt staklenika, mnogo jače od ugljen dioksida (CO2). Da bi se prirodno razgradio, potrebno je oko 12 godina što je prilično brže od CO2, kom je potrebno 120 godina. Međutim, CH4 apsorbuje više toplote zbog čega naučnici pretpostavljaju da je metan oko 25 puta jači od ugljen dioksida.

Ne menjaju ukus mleka i mesa

Sve ove činjenice su dovele do toga da aktivisti za zaštitu klime pozivaju na prestanak ili smanjenje konzumiranja mesa. Međutim, istraživači sa pomenutog univerziteta smatraju da bi postojeća proizvodnja te vrste hrane mogla da postane bolja za klimu dodavanjem morskih algi u ishrani stoke.

Pre dve godine odvojeno istraživanje Kebreaba i Brenoma Rokea, otkrilo je da njihovi dodaci smanjuju metan kod mlečnih krava, a testom je utvrđeno da ne utiču na ukus mleka. Novija istraživanja nisu utvrdila ni razliku u ukusu mesa.

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva

Prema naučnicima, sledeći izazov je pronalazak dovoljne količine morskih algi za stočare.

 "Imamo još posla, ali ovi nas rezultati itekako ohrabruju", zaključio je Roke.


Tagovi

Metan Ishrana krava Morske alge Naučno istraživanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.