Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farma Ajanović
  • 30.07.2018. 11:30

Ajanovići napustili posao i osnovali farmu koza - ne planiraju se vratiti u grad

Ajanović su napustili posao i počeli novi život na Perunu uzgajajući koze i praveći sir.

Foto: Farma Ajanović
  • 6.101
  • 957
  • 0

Dženana i Mirnes Ajanović odlučili su napustiti posao u gradu i započeti svoj novi život na planini Perun iznad Vareša. Napravili su farmu na kojoj danas proizvode kozji sir.

"2010. godine preuzeli smo jedan planinarski dom na planini Perun iznad Vareša, kao domari, čisto da se malo odmorimo od posla i rehabiltujemo od gradskog stresa. Nakon prvog susreta sa ljepotama prirode odlučili smo se skroz preseliti i tu živjeti. Napustili smo poslove, kupili psa, kravu i nekoliko ovčica. Tako, počeli smo neki drugi život", pričaju Dženana i Mirnes Ajanović.

Pokrenuli imanje

Kažu kako se svaki dan rađala veća ljubav prema prirodi i životinjama. Nakon dvije godine odlučili su kupiti zemlju i osnovati svoje imanje.

"Tako smo 2012. preselili na Planinicu, selo ispod Peruna na nadmorskoj visini od 1200 m. Došli smo na pustu i zaraslu ledinu. Napravili smo sebi i životinjama privremeni smještaj i tako polako, krenuli korak po korak", objašnjavaju Ajanovići.

Obuka u Italiji

Nakon obuke za pravljenje sira u Italiji, Ajanovići su odlučili prodati ovce i kupiti koze. Kažu, mnogi su bili pesimistični prema njihovoj odluci.

"Dobila sam ponudu da idem u Italiju na obuku za sireve. Po povratku smo odlučili prodati ovce, koje smo već razvili u lijepo stado od 50 komada, i kupiti koze. Mnogi su bili skeptični na našu odluku. Prvo, kao mi iz grada, a posebno ja iz Sarajeva, nećemo se snaći, a drugo, tko jede kozje sireve?! Bili smo čvrsti u odluci i optimistični. I tako, krenuli smo. Počeli smo kupovati koze. Korak po korak. Nije bilo lako, ali smo bili uporni", prisjeća se Dženana.

Dobro se živi

Danas Ajanovići imaju 50 koza. Redovito prave sireve koji su pronašli kupce širom BiH.

"Danas imamo malo skromno imanje i prepoznatljiv stil naše farme. Mnogo nas posjećuju prijatelji i poznanici. Imamo neizmjernu podršku s njihove strane. Danas imamo 50 koza. Dovoljno za solidan život. Naravno, nailazimo na razne poteškoće, ali ne odustajemo. Volimo ovaj život i trudit ćemo se maksimalno da se ne vratimo u grad", kažu Ajanovići.

Ističu da se od farme koza i pravljenja sira ne može obogatiti, ali se može dobro živjeti.

"Ovo radimo sa ljubavlju i ne želimo raditi industrijski. Želimo da imamo solidan život i da uživamo u svom poslu. Od ovog se ne može obogatiti. Ovo može raditi samo onaj tko je skroman i tko voli prirodu i životinje i život na selu", zaključuju Ajanovići.


Fotoprilog


Tagovi

Farma Koze Ajanović Sir Proizvodnja Vareš Perun Kozji sir


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.