Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cena junadi
  • 26.06.2021. 10:00

Agroprofit: Treba sačekati sa otkupom junadi, velika šansa za izvoz - Albanija

Ovih dana sam bio u toj zemlji i razgovarao sa njihovim najvećim klaničarem, mi imamo šanse da tamo i izvozimo, Albanija godišnje potroši od 30 do 35 hiljada junadi, kaže Čedomir Keco ispred Udruženja "Agroprofit".

Foto: Lucija Bencarić
  • 701
  • 199
  • 0

Dok je u ovo vreme prošle godine situacija sa otkupom junadi bila alarmantna, sada je znatno drugačija - potrebno je prodaju stopirati na određeni period, poručuju iz Udruženja "Agroprofit".

"U ovom momentu imamo oko 15.000 junadi na čekanju. Imamo zastoj u prodaji, jer nakupci i trgovci spekulišu sa cenom iako tržište u okruženju ima interes za našu junad i to su Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija. Naš predlog je da se sačeka sedam do 10 dana sa prodajom, da bismo sačekali višu cenu", navodi Čedomir Keco ispred Udruženja "Agroprofit".

Cena od 2,20 evra dobra za stočare

Trenutno je na terenu prisutna ponuda teže junadi do 650-700 kg, dodaje. Prema biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), objavljenom 22. juna, otkupna cena tovne junadi, telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području južnobačkog regiona, pošto je dominirao iznos od 240 din/kg. U klanicama na području moravičkog ta cena iznosila je 200 din/kg, a za tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma klaničari su plaćali 220 din/kg.

Udruženje "Agroprofit" smatra da je prosečna otkupna cena od 2,20 evra po kilogramu žive vage dobra za stočare koji su pri kraju tova.

Očekuje se prodaja i viša cena junadi - za simentalca do dva evra?

"Cena se kreće od 2,10 do 2,20 evra po kilogramu što u ovom času zadovoljava farmere koji su pri kraju tova, međutim to nije cena kojom se može obnoviti proizvodnja odnosno kupiti telad. Oni koji ulaze u proizvodnju imaju drugu računicu, jer će morati da koriste hraniva po novoj ceni", napominje Keco ocenjujući da bi osnovna vrednost žive vage u prvom tromesečju iduće godine mogla da se kreće od 2,30 do 2,50 evra po kilogramu.

Bolje tržište Kina?

Smatra da je obnova proizvodnje pod velikim znakom pitanja jer je u Srbiji trenutno mali broj teladi, a zbog vremenskih uslova, ukazuje, nema transporta istih.

"Oni koji sakupljaju telad ne nude seljacima, a očekuje se da će ponuda biti veća posle žetve."

Kada je u pitanju sam izvoz, Keco ukazuje da Srbija ima velike šanse za prodaju junadi u Albaniji.

Čedomir Keco: Bolje izvoz junadi Arapima - u Turskoj nismo rado viđeni

"Ovih dana sam bio u toj zemlji i razgovarao sa njihovim najvećim klaničarem, mi imamo šanse da tamo i izvozimo, Albanija godišnje potroši od 30 do 35 hiljada junadi. Može biti interesantna, ali je naša prava šansa Kina", ocenjuje sagovornik Agrokluba.

Premija od 20.000 dinara nije svima isplaćena

Iz tog razloga ovo udruženje planira da ponovo predloži Ministarstvu poljoprivrede da otvori sa Kinom temu izvoza junetine. Smatraju da bi se obavezno morala naći na dnevnom redu sa tom zemljom jer je ona jedina realna šansa.

"Međutim, Kina ima jednu čudnu i ekonomski za nas nepoznatu igru oko cene. Oni sve cene pritiskaju na dole i njima je jednostavnije da uvezu iz Argentine lošije meso nego što je naše, dok kvalitetno meso kupuju u Australiji. Dakle, Kina ima dva različita odnosa prema potrebama u junetini, ali ono što je za nas najvažnije oni su veliko tržište", objašnjava Keco, te dodaje da bi najpametnije bilo napraviti dogovor sa njihovim uvoznicima o velikim količinama, te prodati sve upravo toj državi.

U ovom udruženju ne veruju da država može mnogo pomoći dok ne isplati premije od 20.000 dinara za prodatu junad koje nisu još uvek dobili svi farmeri.

"Mi imamo podatak, koji su nam potvrdili u Upravi za agrarna plaćanja, da je premija od 20.000 dinara isplaćena za 5.700 junadi, što znači da za još oko 5.000 junadi nije. Kada će taj ostatak biti isplaćen, nemamo odgovor."

Ukazuje da bi država trebalo da bude disciplinovanija po pitanju isplate premija, jer ima stočara koji od tog novca kupuju novu telad ili nabavljaju hranu za stoku koja je, u međuvremenu, i poskupela.


Tagovi

Plasman junadi Otkupna cena junadi Čedomir Keco Agroprofit Izvoz za Albaniju Izvoz za Kinu


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]