Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 25.07.2018. 18:00

Afrička svinjska kuga: Kako biti korak ispred zaraze?

Evropska agencija za hranu (EFSA) predstavila je svoje naučno istraživanje o afričkoj svinjskoj kugi kod divljih svinja, ali i animirani video kako sprečiti zarazu domaćih svinja. Video pogledajte u prilogu!

Foto: Pixabay/Paul_Heni
  • 359
  • 30
  • 0

Kako biti korak ispred afričke svinjske kuge? To je naziv animiranog filma koji je izradila Evropska agencija za hranu (EFSA) prateći tako svoje novo naučno mišljenje o afričkoj svinjskoj kugi kod divljih svinja, identifikovanje strategije za upravljanje divljim svinjama u različitim fazama epidemije afričke svinjske kuge, te davanje preporuke šta treba učiniti pre, tokom i nakon pojave te bolesti.

Takođe, stručnjaci EFSA-e istražuju gustinu populacije divljih svinja u Evropi i procenjuju mere za njeno smanjenje, kao i mogućnosti sprečavanja kontakta između divljih i domaćih svinja. Fokus interesa usmeren je i na utvrđivanje načina za rano otkrivanje bolesti. 

Intenzivan lov i prestanak hranjenja divljih svinja - neophodne mere

U Naučnom mišljenju je istaknuto da je radi smanjenja rizika od pojave bolesti neophodno sprovoditi mere poput intenzivnog lova i ne hraniti divlje svinje. U slučaju nastanka epidemije treba izbegavati aktivnosti koje mogu da utiču na povećano kretanje divljih svinja (npr. lov pogonom). EFSA-ini stručnjaci, s druge strane, nisu mogli da odrede prag gustine naseljenosti divljih svinja ispod kojeg bi se širenje virusa zaustavilo - afrička svinjska kuga proširila se i na područja u kojima je prisutnost divljih svinja niska.

Praćenje i prijavljivanje uginulih svinja najefikasniji način otkrivanja

Takođe, naglašena je važnost redovnog dijaloga između svih uključenih učesnika, da bi se povećala spremnost. "Stručnjaci su se složili da je za borbu protiv ove bolesti bitna izgradnja svesti u društvu i pružanje podsticaja ljudima koji nadležnim telima prijavljuju uginule divlje svinje”, rekao je predsjednik EFSA-ine radne skupine za afričku svinjsku kugu, Hristijan Gortazar (Christian Gortazar). Pasivno praćenje odnosno prijavljivanje uginulih divljih svinja najefikasniji je način za otkrivanje novih slučajeva afričke svinjske kuge u ranoj fazi, u područjima u kojima se bolest nije pojavljivala.

EFSA-ino naučno mišljenje možete pogledati ovde.

Animirani video prilog Animation: African swine fever – how to stay one step ahead, pogledajte ovdje. 


Tagovi

EFSA Divlje svinje Afrička svinjska kuga


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

469


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 428

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.