Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 17.08.2021. 11:00

Afrička kuga svinja u selu Trnjane kod Negotina

Područje najmanje 10 km oko žarišta zaraze proglašava se ugroženim od ove zarazne bolesti kod domaćih svinja i obuhvata naseljena mesta; Popovica, Sikole, Brestovac, Karbulovo, Jasenica, Malajnica, Štubik i Čubra.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 100
  • 92
  • 0

Rešenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu područje poluprečnika najmanje tri kilometra žarišta zaraze u naseljenom mestu Trnjane opština Negotin, proglašava se zaraženim područjem od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod domaćih grla i obuhvata mesta Trnjane i Šarkamen.

Područje najmanje 10 km oko žarišta zaraze proglašava se ugroženim od ove zarazne bolesti kod domaćih svinja i obuhvata naseljena mesta; Popovica, Sikole, Brestovac, Karbulovo, Jasenica, Malajnica, Štubik i Čubra.

Na zaraženom i ugroženom području sprovodiće se mere iz rešenja nadležne Uprave za veterinu.

Mere prevencije i zaštite

Posebno je značajno da vlasnici svinja u ovim selima zaštite svoja gazdinstva, da ne puštaju životinje u ispuste, da dezinfikuju prostor i obore, da obave deratizaciju i dezinsekciju, te da obavezno pojačaju higijenu odeće i obuće, s tim da istu ne koriste i u oborima, i na njivi, prenose dalje Večernje novosti.

"Kontrole na terenu se nastavljaju u cilju sprečavanja širenja neželjene zaraze. Ova bolest se ne prenosi na čoveka, nema štetnog uticaja ni na ostale životinje, pa nema mesta panici i preteranom strahu", navode za ovaj medij u lokalnom Štabu za vanredne situacije.


Tagovi

Afrička kuga svinja Negotin Trnjane Mere prevencije Šarkamen Zaraženo područje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić