Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti svinja
  • 14.01.2020. 15:35

Afrička kuga svinja se vratila u Srbiju

Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke svinjske kuge kod divljih svinja, na području i delovima lovišta na teritoriji Borskog i Pirotskog upravnog okruga.

Foto: Depositphotos/lightpoet
  • 696
  • 92
  • 0

Po rešenju Uprave za veterinu inficirani su delovi lovišta "Vidlič" na teritoriji opštine Dimitrovgrad i Ponišavlje u Pirotu površine 360 kilometara kvadratnih. Reč je o potezu od državne granice Bugarske, do mesta donji Krivotok i reke Visočke. Potom, područje i delovi lovišta "Ključ" i "Živica" takođe su proglašeni inficiranim od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod divljih svinja.

Uprava za veterinu: Preduzete sve mere za sprečavanje širenja AKS

U Upravi za veterinu saopštavaju da su konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali za posledicu pojavu slučajeva afričke kuge svinja kod divljih svinja u Srbiji.

"Imajući u vidu aktuelne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i obavezama preduzelo sve mere u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja AKS u populaciji divljih svinja i prenošenja virusa na domaće svinje, angažovanjem svih raspoloživih resursa i veterinarskih i lovnih organizacija," navodi se u saopštenju. 

Posebno su kako ističu preduzete mere pojačanog odstrela radi redukcije brojnosti divljih svinja na ugroženim područjima, kao i sprovođenja intenzivnog nadzora, monitoringa i dijagnostičkog ispitivanja svih odstreljenih i uginulih divljih svinja, uz primenu neophodnih biosigurnosnih mera u lovištima. "Uporedo sa merama sprečavanja širenja bolesti u populaciji divljih svinja, sprovode se u kontinuitetu mere nadzora i kontrole zdravstvenog stanja domaćih svinja, kako na ugroženim područjima, tako i na celoj teritoriji Republike Srbije," zaključuju u Upravi. 

Rešenja o proglašenju zaraženog područja, kao i mere koje se primenjuju radi suzbijanja i iskorenjivanja bolesti, nalaze se ispod teksta. 

Lane nekoliko država zabranilo uvoz svinjetine iz Srbije

Podsećamo među prvim slučajevima u Srbiji zabeleženi su oni tokom septembra prošle godine i to u okolini Mladenovca i Smederevske Palanke gde je izvršena eutanazija na oko 200 životinja. To područje bilo je proglašeno zaraženim. Potom je afrička kuga svinja registrovana kod tri grla u mestu Srpski Itebej u opštini Žitište u Vojvodini. To je bio prvi zabeležen slučaj afričke kuge svinja u Vojvodini, a dugo je postojala bojazan od toga jer je ova bolest bila prisutna u Mađarskoj i Rumuniji. Istovremeno prošle godine je nekoliko susednih država, u kojima nije registrovana ova bolest, zabranilo uvoz svinjetine iz Srbije.

Potom su nadležni tokom decembra meseca saopštili da Afrička kuga svinja nije prisutna u državi.

Afrička kuga svinja registrovana u Vojvodini

U Kini afrička kuga svinja od 2018. godine 

Iako ova bolest nije opasna po ljude i zdravlje ljudi, ne preporučuje se klanje zaraženih svinja i konzumiranje tog mesa jer to može ubrzati širenje zaraze. Svinje koje su zaražene afričkom kugom svinja uginu u roku 10 dana u 100% obimu. Virus može ostati aktivan u prirodnoj sredini i u leševima i do nekoliko meseci. Životinje kod kojih se ustanovi afrička kuga, moraju se odmah ubiti jer je ta bolest zarazna i neizlečiva i to je jedini način kojim se ona može sprečiti.

Podsetimo, u Kini se afrička kuga svinja pojavila krajem 2018. godine. U decembru 2018. godine u toj zemlji svinje su obolele od ove bolesti što je dovelo do značajnog pada populacije svinja u Kini. To je imalo veliki uticaj i na cene svinjskog mesa.


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Afrička kuga svinja Bolesti svinja Epidemija Srbija Uprava za veterinu Izvoz svinjetine


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.