Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička kuga
  • 15.08.2018. 14:00

Afrička kuga svinja se iz Rumunije približila Srbiji

U Srbiji još uvek nije zabeležen nijedan slučaj afričke kuge svinja, ali su stočari zabrinuti, jer je u Rumuniji do sada ubijeno 50.000 zaraženih svinja.

Foto: Vedran Stapić
  • 678
  • 50
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede oformilo je u Vršcu Nacionalni krizni centar u okviru Uprave za veterinu zbog rizika da se afrička kuga ne proširi iz Rumunije u Srbiju. Naime, u ovoj susednoj zemlji do sada je ubijeno 50.000 zaraženih svinja, a trenutno je registrovano više od 600 novoobolelih životinja, piše RTS. Rumuni se sa ovom bolešću bore poslednjih godinu dana, a od juna ona se agresivno širi, tako da je stigla do delte Dunava.

"Sa podacima od 8. avgusta ima tačno 635 žarišta kod domaćih svinja i 30 slučajeva kod divljih svinja. Ono što je za nas posebno bitno jeste da su ta žarišta obuhvatila ugroženo područje Arada, koje je blizu naše zemlje, tako da je jedan pogranični uzak pojas slobodan od afričke kuge", kaže Saša Ostojić iz Nacionalnog kriznog štaba.

Afrička kuga svinja pred vratima

Obrazovana su ukupno četiri regionalna krizna centra, u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu i Nišu, koja svakodnevno vrše nadzor dviljih i domaćih svinja. 

Prva linija odbrane - carina

Iako najveća opasnost preti od divljih svinja, pa su na oprezu i lovačka društva, prva linija odbrane su carinici. Tako u našu zemlju iz Rumunije ne može da se unese ni sendvič sa mesom.

"Ništa što je na bazi mesnih proizvoda nije dozvoljeno. Na primer, nije dozvoljeno unošenje sendviča u kojima se nalaze suhomesnati proizvodi, nije dozvoljeno unošenje svežeg mesa, mesnih prerađevina. Imali smo pre nekoliko dana slučaj da nismo dozvolili unošenje dve table slanine", otkriva Jovica Nikolajev, koordinator poslova na Carinarnici Vršac.

Afrička kuga - kontrola i prevencija

Iako kod nas nema zaraze, stočari zabrinuti

Ipak, do sada nije zabležen nijedan slučaj zaraze u Srbiji, ali su stočari ipak zabrinuti. Kako kaže uzgajivač svinja Goran Mitrovanov, čuo je za bolest iz medija: "Svako se plaši! Čim ulažeš svoj novac, svi se mi plašimo što se tiče tih bolesti, što se tiče afričke kuge, cvenog vetra sve što napada našu stoku".


Izvori

RTS


Tagovi

Afrička kuga svinja Rumunija Nacionalni krizni centar Vršac Carina Jovica Nikolajev Goran Mitrovanov Saša Ostojić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.