Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 23.06.2021. 10:00

Afrička kuga svinja potvrđena u Smederevu

U svim naseljima i domaćinstvima je obavljeno humano ubijanje svih zatečenih svinja i njihovo neškodljivo uklanjanje, kaže dr Milena Živojinović iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 406
  • 275
  • 0

Afrička kuga svinja potvrđena je u osam gazdinstava, u tri naselja na teritoriji Smedereva - Radincu, Vranovu i Osipaonici. Rešenjem Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, ova sela su proglašena zaraženim područjem, dok je u radijusu od deset kilometara proglašeno ugroženo područje, prenose Večernje novosti.

Prvi slučaj zarazne bolesti otkriven je u aprilu i odmah su sprovedene mere za suzbijanje bolesti.

"U svim naseljima i domaćinstvima je obavljeno humano ubijanje svih zatečenih svinja i njihovo neškodljivo uklanjanje, za šta su bile zadužene posebne ekipe Uprave za veterinu, koja je obavila i dezinfekciju kompletnog prostora. Takođe, veterinari popisuju svinje i vrše nadzor nad njihovim zdravstvenim stanjem svinja", ističe za ovaj medij dr Milena Živojinović iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Požarevcu.

Kako smanjiti rizik od širenja bolesti?

Podsetimo, znakovi koje pokazuju obolele svinje mogu biti temperatura, gubitak apetita, nedostatak energije, krvarenje, povraćanje i crvenilo kože pa je u ovim slučajevima neophodno kontaktirati veterinara. Trenutno ne postoji vakcina protiv ASK-a, što znači da izbijanje bolesti može da rezultira klanjem velikog broja životinja iz uzgoja na zahvaćenim područjima. 

Kako prepoznati i sprečiti da se afrička kuga svinja ne pojavi u vašim oborima?

Prema savetima Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA), uzgajivači u prostor gde borave svinje treba da uđu čiste odeće i obuće, a da dezinfikuju opremu i vozila. Važno je držati domaće dalje od divljih svinja, a hranu nabavljati iz pouzdanih izvora.  


Tagovi

Afrička kuga svinja Bolest Smederevo Veterinarski institut


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...