Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AKS
  • 11.04.2021. 12:00

Afrička kuga svinja i u Zaječaru - na farmi u blizini granice sa Bugarskom

Virus AKS je pronađen, tokom redovnog nadzora gazdinstava i kontrole zdravstvenog stanja grla, na farmi u blizini granice sa Bugarskom, zemljom koja ima ekstremno visoko prisustvo ove bolesti.

Foto: Depositphotos/DN1988
  • 320
  • 24
  • 0

Uprava za veterinu utvrdila je prisustvo virusa afričke kuge svinja (AKS) na farmi u mestu Veliki Izvor kod Zaječara, nakon čega su preduzete sve mere zaštite, rečeno je Tanjugu u Upravi.

Virus je pronađen, tokom redovnog nadzora gazdinstava i kontrole zdravstvenog stanja grla, na farmi u blizini granice sa Bugarskom, zemljom koja ima ekstremno visoko prisustvo ove bolesti.

Sve više pogođenih mesta po Srbiji

Podsetimo, zarazna bolest svinja u poslednjih nekoliko meseci potvrđena je ponovo u Pirotu, zatim u Aleksincu, Negotinu.

 Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Niš Miloš Petrović rekao je ranije za Agroklub da je na području opštine Aleksinac afrička kuga do sada otkrivena kod svinja u 14 gazdinstava, i u dva domaćinstva u selu Gnjilanu. Tada su mnoga grla eutanazirana kako bi se sprečilo dalje širenje opasnog virusa za ove životinje, ali i preduzete druge mere prevencije na području pet okruga - Nišavskom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom.

Eutanazija svinja u Aleksincu i Pirotu - preduzete mere sprečavanja širenja AKS-a

Međutim, afrička kuga svinja širi se dalje u Centralnoj Srbiji, tačnije u Paraćinu na području sela Raševica, Trešnjevica, Čepure i Sikirica gde je u oborima individualnih gazdinstava sa niskim nivoom sigurnosnih mera otkrivena ova bolest pa je stočna pijaca zatvorena za promet svinja. Takođe, pogođen je i Kruševac - naseljeno mesto Globoder na teritoriji ovog grada i mesta Stopanja i Bresno Polje na teritoriji opštine Trstenik.


Tagovi

Afrička kuga svinja Zaječar Eutanazija Miloš Petrović Zarazna bolest


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...