Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Omega pile
  • 18.02.2020. 16:00

Adekvatna hrana za piliće daje kvalitetnije meso

Konzumiranjem mesa Omega pileta unosi se dovoljno omega 3 masnih kiselina i ta količina je ekvivalentna onoj koju poseduje plava riba, a stručnjaci napominju da su te kiseline neophodne za razvoj, naročito kod mladih. 

Foto: Julijana El Omari
  • 709
  • 28
  • 0

Cena živih brojlera na tržištu u poslednje vreme je na istorijskom minimumu, ali se inovacijama u ishrani može dosta toga promeniti i mogu se postići dobri rezultati, smatra profesor dr Dragan Šefer, šef katedre za ishranu i botaniku Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a to bi moglo učiniti živinarsku proizvodnju ekonomičnom.

"Na Katedri za ishranu i botaniku Fakulteta veterinarske medicine osmišljen je jedan proizvod koji se već može naći u marketima a to je Omega pile. To predstavlja jedinstven primer kako se može dobiti meso vrhunskog kvaliteta, ako se ono adekvatno gaji. To podrazumeva da smo napravili posebnu recepturu hrane za piliće i na taj način smo dobili meso obogaćeno masnim kiselinama", naglasio je profesor Šefer i dodao da je to odličan primer spoja nauke i prakse.

Cilj je da se potrošačima ponudi pile hranjeno na tradicionalan način

Konzumiranjem mesa Omega pileta unosi se dovoljno omega 3 masnih kiselina i ta količina je ekvivalentna onoj koju poseduje plava riba, a stručnjaci napominju da su ove kiseline neophodne za razvoj, naročito kod mladih. 

Živinarstvo: koncept od njive do viljuške

"Potrošač uvek može postaviti pitanje da li je pile koje je kupio hranjeno na adekvatan način. Omega pile spada u grupu funkcionalnih namirnica, ono je obogaćeno sa omega 3 masnim kiselinama i svaka šarža se kontroliše u labaratorijama i to je istaknuto na deklaracijama i to bi trebalo potrošačima da bude dovoljno informacija o tome kako je to pile držano, hranjeno itd. Sa druge strane, ako se kupuje pile ili jaja na pijacama koje nije deklarisano, tu se možemo samo osloniti na sopstveni instinkt ili poznanstvo prodavca, ali svakako nosi jednu vrstu rizika", kaže Šefer i dodaje da nekada naše bake i roditelji kupovali to takozvano domaće pile na pijacama, pa je i sada cilj ponuditi potrošačima pile koje je hranjeno na tradicionalan način.

Kvalitetnija ishrana brojlera - bolje meso!

Kao dodatak ishrani koristi se seme lana, koje poseduje optimalan sastav jer pored velikog procenta dijetetskih vlakana, sadrži i desetostruko veću količinu nezasićenih masnih kiselina u odnosu na zasićene, pa je postao važan deo hrane za životinje. 

"Treba znati da kod brojlera, ali i drugih nepreživara masno-kiselinski sastav se u digestivnom traktu apsorbuje nepromenjen, što znači da masno-kiselinski profil tkiva i mesa je analogan takvom profilu obroka", ističe profesor Šefer.

Loša ishrana pilića narušava kvalitet njihovog mesa (Foto: Sanja Dovečer)

Potrošači neretko imaju primedbu na kvalitet pilećeg mesa koje su kupili, što, prema rečima našeg sagovornika, ima opravdanost jer se kroz ishranu svašta daje i to narušava kvalitet mesa.

"Od načina ishrane životinja mnogo zavisi kvalitet namirnica animalnog porekla i sa kvalitetnom ishranom i dodacima kao što su omega 3 masne kiseline ili selen, taj kvalitet se svakako poboljšava”. 

Znanje treba znati iskoristiti

Trenutno stanje je da znanja u oblasti ishrane živine ne nedostaje, ali živinarska proizvodnja najmanje zavisi od toga.

Zašto je važno ne prelaziti 42. dan tova brojlera

"U fabrikama hrane za životinje ljudi su dobro edukovani, samo je pitanje koliko se ta edukacija može primeniti na terenu. Cena sirovina, kao što su kukuruz, sojina sačma, sojin griz i druge koje predstavljaju osnovnu u ishrani živine, varira tako da to utiče na krajni proizvod, a ne znanje. Živinarska proizvodnja je najranjivija i samo pre mesec dana cena živog brojlera bila je na istorijskom minimumu i kretala se od 60 do 65 dinara. Živinarstvo bi trebalo da bude isplativo, jer nigde nema da za 38 dana vi dobijete odraslo pile, ali eto, hiperprodukcija je učinila svoje”, zaključuje sagovornik Agrokluba.

Za bačenu piletinu ne postoji opravdanje

Nedavno je u neposrednoj okolini Valjeva u potok bačeno oko jedne tone pilećeg mesa kome je istekao rok trajanja. Profesor Šefer kaže da za takav postpuak ne postoji valjano opravdanje. 

"Kada vidite da je negde bačeno tako nešto ne treba podsećati koliko je to opasno. Tu je ugrožen ceo lanac ishrane. Ako je nešto pokvareno bačeno u potok, takva voda dospeva u zemljiše, ta voda se koristi možda za navodnjavanje i zaista se mora voditi računa da taj lanac hrane bude bezbedan i to što je urađeno je mnogo loš potez".


Povezana stočna vrsta

Živinarstvo

Živinarstvo

Pod živinarstvom prvenstveno podrazumevamo uzgoj kokoši, ćurki, gusaka i pataka. Od živine se dobijaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su i... Više [+]

Tagovi

Ishrana pilića Kvalitete mesa Omega pile Omega 3 masne kiseline Brojleri Živinarstvo Dragan Šefer


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Da li ste dobili premiju za mleko za poslednji kvartal 2023. godine?

469


Glasova: 41

Da 8,7%

Glasova: 428

Ne 91,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D