Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meso iz uvoza
  • 05.08.2019. 10:00

10.000 junadi čeka da ih netko otkupi - sve stopiralo meso iz uvoza

Proizvođači navode da je u pitanju junad koja je dostigla između 500 i 800 kilograma, te pojašnjavaju da dalji prirast nije ekonomski opravdan zbog prevelikog utroška hrane.

Foto: Depositphotos/FOTO4440
  • 794
  • 146
  • 0

Tržište ne može trenutno otkupiti čak 10.000 junadi koji obitavaju na farmama u Republici Srpskoj. Domaći proizvođači uzrok slabe potražnje vide u prekomjernom uvozu jeftinog mesa, koje je uz niske cijene i upitnog kvaliteta. 

Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS obratio se na adrese više institucija na nivou Srpske i BiH, ističući da postoji ogroman višak junadi s kojim ne znaju šta da rade.

Dalji prirast nije ekonomski opravdan 

Proizvođači navode da je u pitanju junad koja je dostigla između 500 i 800 kilograma, te pojašnjavaju da dalji prirast nije ekonomski opravdan zbog prevelikog utroška hrane, navodi Glas Srpske.

Iz Saveza dodatno naglašavaju da kupci na tržištu BiH trenutno nude cijenu koja je ispod 3,60 KM po kilogramu žive vage, što je za pola marke manje od direktnih troškova proizvodnje i to s rokovima otplate do šest mjeseci.

"Ako te uslove prihvatimo, proizvodnja junećeg mesa bit će smanjena za 50 odsto, a postoji mogućnost i da bude ugašena", navode iz saveza dodajući da domaću proizvodnju ugrožava nelojalna konkurencija mesom iz uvoza čija je cijena daleko ispod troškova proizvodnje mesa u BiH.

Stižu govedina i svinjetina iz Brazila? Bh stočari zabrinuti

"Nema logike da se dozvoli takva nelojalna konkurencija. Priče i ugovori o izvozu mesa postali su farsa, a sve i da su ostvarivi, ne vidimo nikakvu ekonomsku logiku da junad koju proizvodimo izvozimo, a meso za potrebe našeg stanovništva uvozimo. Svi potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini između BiH i ostalih zemalja mahom su štetni po BiH, zbog čega sve te sporazume treba revidirati", tvrde u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i apeluju na nadležne da ih zaštite od nelojalne konkurencije u što kraćem roku, jer je, kako ističu, svaki dan koban za proizvođače mesa u Srpskoj, a i u BiH.

Viška imaju gotovo svi stočari

Jedan od primjera je firma "Gold-MG" u Donjim Žabarima, čiji vlasnik Goran Mitrović ističe da u štalama ima oko 2.000 komada junadi koje nema kome da proda. "Viška imaju gotovo svi stočari. Niti ima potražnje, niti je cijena dobra. Od izvoza za Tursku za sada nema ništa, a meso iz izvoza je preplavilo domaće tržište. Neophodna je zaštita domaće proizvodnje, koju tražimo već duže vrijeme", kazao je Mitrović.

Problema sa plasmanom stoke ima i firma "Braća Pavlović" iz Obudovca. "Imamo viška stoke jer prodaja trenutno ne ide. Ne znamo ni kada će krenuti nabolje, situacija je neizvjesna", rekao je vlasnik Zdravko Pavlović.

Nadležni svjesni problema? 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da aktivno prate ovu problematiku, te da će u tom smislu predložiti određene konkretne mjere prema nadležnim institucijama BiH, prije svega Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Da je zaštita domaće proizvodnje u BiH hitno potrebna poljoprivrednicima zaključeno je i u petak na sastanku kojem su prisustvovali pomoćnik ministra za resor poljoprivrede i prehrambene industrije Zoran Maletić, načelnik Odjeljenja za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede Mladen Stojanović i predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS Vladimir Usorac.

Tema sastanka bila je i aktuelna situaciji na tržištu proizvodnje mlijeka u Srpskoj i okruženju, kao i podsticajne mjere za proizvodnju mlijeka.


Tagovi

Meso iz uvoza Junad Otkup Višak Cijena Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.