Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Topola
  • 20.09.2018. 08:15

Vizitorski centar za seoski i vinski turizam

U Topoli je svečano otvoren Vizitorski centar. Običnim rečnikom, to bi značilo - Kuća turizma. Čemu će služiti nova institucija, u čiju je izgradnju uloženo 30 miliona dinara, i kakvu će korist od toga imati domaćini koji se bave seoskim i vinskim turizmom u Šumadiji?

Foto: Biljana Nenković
  • 598
  • 24
  • 0

Vizitorski centar nalazi se u neposrednoj blizini Karađorđevog grada u Topoli, podno Oplenca. Moderno opremljen objekat od preko 400 kvadratnih metara otvorio je ministar trgovine i turizma Rasim Ljaljić zajedno sa Draganom Jovanovićem, predsednikom Skupštine opštine Topole. Ubuduće će ova zgrada napravljena u šumadijskom stilu biti centralna tačka vinskog, seoskog i crkvenog turizma u blizini Oplenca i Rudnika.

"U Topoli i okolini postoji 12 vinarija. U celoj Srbiji ne možete naći ovako mali prostor u kome živi i radi toliko vrhunskih vinara, čiji su vinogradi prekrili naše padine. U seoskom turizmu imamo nekoliko desetina domaćinstava koja primaju goste i ujedno prave domaću hranu i zimnicu za turiste i za prodaju. A u blizini su nam i manastiri podno Rudnika. Namera je da ukrstimo ove tri oblasti", rekao je na otvaranju Jovanović.

Čemu služi Kuća turizma?

Pretpostavku da od seoskog i vinskog turizma može da se prihoduje, potkrepljuje činjenicom da Topolu, okolna sela i vinarije godišnje poseti preko 100.000 turista. Od sada će svi oni moći u Vizitorskom centru da dobiju sve potrebne informacije ili da se pridruže organizovanim turama. I ne samo to. Kuda god požele da odu i šta god budu hteli da obiđu, biće odvedeni na ciljano odredište. A tamo će ih ugostiti domaćini. Na licu mesta moći će da biraju vinarije, seoska domaćinstva, hranu koju žele da jedu i vina koja hoće da probaju. 

"Ponudićemo ono što imamo u izobilju, vrhunska vina, izvanrednu hranu i zimnicu, odmor u seoskim kućama. Ovo je praktično infrastruktura i čvorište seoskog i vinskog turizma ne samo za Topolu, već i za dobar deo Šumadije. U blizini su nam Kragujevac, Aranđelovac, Gornji Milanovac", dodao je Jovanović.

Vizitorski centar
Jovanović i Ljajić u poseti Vizitorskom centru

Šta sve ima u Vizitorskom centru?

Vizitorski centar sagradili su zajedno Ministarstvo turizma, koje je uložilo 18 miliona, i lokalna samouprava sa 12 miliona dinara. Ovaj u Topoli ima i modernu konferencijsku salu, pet soba sa ukupno 11 kreveta, prodavnicu suvenira i šumadijskih vina, dva licencirana turistička vodiča, info centar i kancelarije Turističke organizacije Topole.

Nedostatak kreveta - hroničan problem

Topola hronično ima problem prenoćišta. Naime, na 100.000 turista koji dođu u Šumadiju postoji tek nešto više od 300 kreveta u jednom omanjem hotelu i seoskim domaćinstvima. Uskoro bi taj problem delimično mogao biti rešen, jer se gradi još jedan hotel u okviru vinarije. Time bi bio ublažen nedostatak kreveta, koji su najviše traženi za vreme vinskih događaja, poput Oplenačke berbe grožđa.

No, tokom godine organizuje se još nekoliko kvalitetnih manifestacija na kojima se predstavlja na stotine proizvođača, vinogradara, voćara i povrtara iz ovog kraja sa svojim proizvodima. U jesen Topola postaje centar u kome se nabavlja zimnica za pola Srbije. Zbog svega toga ovaj Vizitorski centar trebalo bi da opravda uloženih 30 miliona dinara.


Foto prilog


Tagovi

Vizitorski centar Kuća turizma Topola Seoski turizam Vinski turizam Dragan Jovanović Zimnica Oplenačka berba grožđa Šumadijska vina


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao