Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 13.08.2022. 16:30
  • Zlatiborski okrug, Užička sela

Užička sela za turiste: Radionice starih zanata, mir i zdrava priroda

Motivi za dolazak na selo kao što su mir, čista priroda, interakcija s novim ljudima (domaćini), zdrava hrana, lagani tempo, fizička aktivnost, ne meri se vreme, dokolica, zaslužni su za nastanak i opstanak ruralnog turizma.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 220
  • 62
  • 0

U užičkim selima su odvajkada gost dočekuje s posebnom pažnjom, gostoprimstvom koje mu je u genima. Kada gost dođe, poslovi se odmah napuštaju i sledi odmah posluženje: čašica rakije, meze sa pršutom, pa i ručak i konak, a to se od davnina podrazumeva.

Vreme prolazi, stižu nove moderne navike, ali se ersko selo gostoprimstva ne odriče. Uredili su seoski domaćini kuće i okućnice, napravila mesta za uživanje, sagradili vajate, kuće i bazene, i sve usmerili ka gostu.  

Prihodi kroz usluge drugačijeg odmora

Direktorka TO "Užice" Danijela Đorđević Arsić kaže da je zanimanje za bavljenje ruralnim turizmom u stalnom porastu.

"Rurarlni turizam je u stalnom porastu s obzirom na postojanje, još uvek atraktivnih i 'netaknutih' ruralnih predela s tačno određenim načinom života, kulturom i običajima, velikom potrebom očuvanja takvih predela, davanja stanovništvu mogućnosti prihodovanja kroz turističke usluge i očuvanje izvornih usluga i proizvoda kreiranjem ponuda za drugačiji odmor", kaže Đorđević Arsić.

Ersko selo gostoprimstva ne odriče

Ruralni turizam u užičkim selima se razvija od 2005. godine i među najpopularnijim danas su Mokra Gora, Кremna, Кačer, Jelova Gora, Mendino brdo, Zlakusa, ali i ostala sela.

"Trenutno na teritoriji grada Užica ima 127 kategorisanih objekata u domaćoj radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima s ukupno 451 ležajem. Кategorizacija objekata važi tri godine, a dodeljuje je gradska uprava grada Užica", kaže naša sagovornica, mada je mnogo veći broj domaćinstava koja se bave turizmom, a nisu se prijavila za kategorizaciju.

Na selu nema stresa

Na pitanje šta najviše utiče na razvoj seoskog turizma u užičkim selima, direktorka TO "Užice" kaže - stres.

"U današnje vreme stresa, nedostatka vremena, manjka kvalitetnih aktivnosti, ruralni turizam predstavlja odličnu mogućnost bega iz takve stresom opterećene svakodnevice, i daje mogućnost prijatnog odmora koji pobuđuje nostalgiju za prošlim vremenima. Poslednjih godina ističu se interesi turista za prirodu, i to za ekološki čistu. Povećava se interes za domaće poljoprivredne proizvode.

Sve više posetilaca pokazuje interese za upoznavanje kulture, običaja i uslove življenja u mestu i okolini u kojoj borave za vreme svog odmora. Povećava se broj gostiju koji preferiraju turistički boravak u zdravoj prirodnoj okolini."

Potreba za mirom i čistom prirodom privlači turiste

Prema njenim rečima takođe na čoveka utiče moderan način života: brzi tempo, otuđenost, nedostatak vremena za sebe i porodicu, nezdrava i brza ishrana, više bolesti, nameće potrebu za opuštanje uz zvuke iz prirode, fizičku aktivnost i rekreaciju, zbližavanje s prirodom...

"Upravo iz navedenog, motivi za dolazak na selo kao što su mir, čista priroda, interakcija s novim ljudima (domaćini), zdrava hrana, lagani tempo, fizička aktivnost, ne meri se vreme, dokolica, zaslužni su za nastanak i opstanak ruralnog turizma kao turizma okrenutog individualnom gostu i njegovim potrebama", dodala je naša sagovornica.

Radionice za izradu suvenira, grnčarije, narodnih nošnji

Kako kaže Đorđević Arsić, turisti za vreme svog boravka na selu traže ispunjenje svojih želja i hobija.

"Tako i u ruralnom turizmu nije dovoljno osigurati ispunjenje osnovnih potreba - smeštaja i ishrane, nego i dodatnih koje proizilaze iz želje za potpunim ispunjenjem slobodnog vremena. U trendu je kvalitet, a današnji ne znači luksuz, već podrazumeva dobar proizvod i uslugu."

Ipak, pitanje je da li erski domaćini prate te savremene tendencije ili su pak više privrženi tradicionalnom?

Neznatan broj domaćinstava poseduje porodične radionice za razne zanate

"Pojedina domaćinstava poseduje objekte karakteristične tradicionalne arhitekture - vajate, mlekare, vodenice, kao i bazene na otvorenom i ribnjacima. Neznatan broj domaćinstava poseduje porodične radionice za obradu drveta, izradu suvenira, grnčarske radionice, radionice za izradu tradicionalnih narodnih nošnji, degustativne centre, a koji se u smislu kvalitetnije ponude mogu unaprediti jedino u okviru šire lokalne zajednice", kaže direktorka TO Užice.

I iće i piće

O razvoju gastronomskog turizma naša sagovornica kaže da je to veoma važan deo putovanja svakog turiste, ali ipak u ređim slučajevima predstavlja glavni, primarni motiv putovanja turista koji većinu svojih odluka baziraju upravo na osnovu interesovanja za gastronskim proizvodima, odnosno na osnovu želje za istraživanjem, upoznavanjem i uživanjem u gastronomiji i onom što ona nudi.

"U okrivu sveukupnosti turističkog proizvoda seoskih područja, gastronomija ima značajno mesto u realizaciji potpunog doživljaja i zadovoljenja potreba za ekološkom, zdravom, neobičnom, seoskom hranom", zaključila je Danijela Đorđević Arsić.


Foto prilog


Tagovi

Užička sela Danijela Đorđević Arsić Ruralni turizam Zdrava hrana Tradicija Gastronomski turizam Radionice starih zanata Mokra Gora


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u