Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fledermaus
  • 04.12.2020. 13:30

Uz hotel za šišmiše izgradit će i 'bolnicu' za zdrave ljude

Gnojivo od šišmiša najskuplje je na svitu. Prodaje se u zlatu, na grame, kaže barba Jure Čudina, uvjeren da će hotel za 'šiši miše' biti turistička atrakcija. 'Triba samo ulaznice naplaćivati, ali i pršut, sir, ulje i vino nuditi', dodaje.

Foto: J. Čudina, Facebook/Hotel Fledermaus
  • 228
  • 18
  • 0

Od prvog trena, kad ih je dočekao na svom imanju, Jure Čudina je zadobio povjerenje farmera. Mia Kovačić, voditeljica Farme, na pitanje kako se slaže sa novim mentorom, odgovara: “Jure je doista čudesan čovjek. Njegovo nevjerojatno životno iskustvo je nešto čemu se svi trebamo diviti. A mudrost koju nosi je ono što treba mlađim naraštajima”, kaže Mia.

Slično govore farmeri koje svakodnevno obilazi i dodjeljuje im zadatke koje oni izvršavaju: “Niko neće biti gladan. Ali mora se radit. Ne more gitara na prazan želudac”, govori im, a oni slušaju.

Kruh od turvinja ispod peke

“Slušaju me kai svetog Antu. Dobro slušaju”, govori Jure. Naučili svašta pa i peći kruh ispod peke od brašna i komine ili turvinja, kako ovaj ostatak od maslina zovu u Pakoštanima, u susjednoj Hrvatskoj. Pitamo, kako kruh od turvinja?

BiH ima potencijal za seoski turizam, kako ga najbolje iskoristiti?

“Lipo, kad se turvinja osuši dodaje se u pšenično brašno tipa 800 ili 850. Doda malo vode i kvasa. Umisi i s njin pod peku”, pojašnjava barba. Taj kruh je poseban." Ideš ga i uvik si gladan. Nema tereta u štumku, probava je odlična", jamči, a potvrdili su i farmeri, zadovoljni što su naučili da se od komine može dobiti brašno od kojega, pomiješanog s pšeničnim, može se praviti kvalitetan kruh, a i razne slastice.

Ex Albis od rane berbe

Kruv najviše guštaju “toćati” u maslinovom ulju. "Dođi kušati paš vidit što je Ex Albis", kaže ponosan na svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje  koje je dobio od rane berbe. Ulje je, dodaje, bog bogova, a da je u pravu potvrdila je i analiza zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Idilično imanje nalazi se uz Vransko jezero 

"Na temelju rezultata kemijskih i senzorskih parametara, analizirani uzorak svrstava se u kategoriju: ekstra djevičansko maslinovo ulje“, zaključak je koji je potpisao Benito Pucar dipl. ing., voditelj službe za zdravstvenu ekologiju i zaštitu okoliša. Slobodne masne kiseline samo 0,16 posto.  Znači, daleko niže od granične vrijednosti koja iznosi 0,8 posto za ekstra djevičansko maslinovo ulje. Peroksidni broj 4,39, a granična vrijednost je 20. Organoleptika: mane u ulju nisu detektirane. Voćnost 6,5 od 10. Gorčina 5,0/10. Pikantnost 6,0/10. 

Hotel Fledermaus i koristi od šišmiša

Cijelo Jurino imanje obišli smo vozeći se u specijalnom terencu "Fledermaus trans". Jure za volanom u kabini, a fotoreporter i ja otraga u kašunu. Vižitali maslinike, vinograde, smokve... Sve osim  čvrstih objekata, uključujući tu i Hotel Fledermaus, koje su zauzeli farmeri i televizija za snimanje. Fledermaus - hotel za šišmiše!?

Hotel za šišmiše ili Fledermaus

"E, da za šiši miše", kaže Jure. "Vidiš onaj zid doli uz jezero. Moj prijatelj Maks iz Nurnberga, moj sin Andrija i ja počeli smo ga doziđavati i fugirati. Kad u jednom trenutku iz zida počeše izlaziti šišmiši. Kaže meni Maks: Jure nema više rada. Ne možemo im zabraniti da žive“. Rakija po rakija i tako se rodio hotel za šišmiše po čemu je postalo poznato imanje. U sezoni ovdje dođe svaki dan u prosjeku više od 300 gostiju.

Šišmiši u Europi, a i kod nas izumiru. Ne mogu živit di su pesticidi, a trovanje komaraca po gradovima i naseljenim mistima truje i njih, kaže Jure.

"El ti znaš da liti u radijusu od 20 kilometara oko mog imanja nema nijednog komarca. Ovi moji šiši miši lete noću i hrane se njima", kaže Jure i otkriva: "Tu gori, iznad vinograda na 70 m nadmorske visine od iskrčenog kamena planiram sagraditi 137 metara zida, visine 2 i pol i širine dva metra".

Gnojivo na grame u zlatu

“Projekt već imam. Napravila ga je jedna moja prijateljica iz Beča. Nadam se da neće biti problema kai sa koncesijom za zemljište na kojemu sam podiga  imanje. Šišmiši u Europi, a i kod nas izumiru. Ne mogu živit di su pesticidi, a trovanje komaraca po gradovima i naseljenim mistima truje i njih, pojašnjava Jure.

Kad zid bude gotov i nasele se šišmiši tu će, uvjeren je, dolaziti ljudi gledati.

"Triba samo ulaznice naplaćivati, ali i pršut, sir, ulje i vino nuditi", govori uvjeren da će njegov novi hotel za šišmiše postati turistička atrakcija. Ako je to kineski zid zašto ne bi bija i ovaj, smije se barba pa malo zatim ozbiljan nastavlja:

Gnojivo od šišmiša je najskuplje na svitu. Prodaje se u zlatu, na grame, a koristi za uzgoj cvića i bonsai drveća koje je postalo hit. Eto vidiš da nam je bogatstvo tu isprid nosa i triba već jednom prestati zaustavljati ljude koji oće radit. Jer, bez nas budala kao što sam i sam, čovik bi još uvik živija na stablu", reče osebujni barba Jure.

Bolnica za zdrave ljude

Njemu ne fali ideja ni optimizma. Najnovija je - Bolnica za zdrave ljude!

"Da, jer kad se razboliš već je kasno. Koga je bolnica ozdravila? Nikoga!" Zamislite njemačkog poduzetnika u trećoj dobi. Zdrav je, ali sve ima svoj vijek pa i ljudsko tijelo. "Taj poduzetnik koji nikad nije vidija kako reste blitva i kako se lovi riba, svoje zdravlje i život može produžiti ako dođe tu kod mene i živi u skladu s prirodom. U radu na čistom zraku. Nema ode korone", poručuje Jure Čudina i nastavlja svoj, kako kaže, peti život.

Karizmatični Jure Čudina neumoran i pun ideja 

Bit će toga još jer iako je u sedmom desetljeću, on ne stari. Živi punim plućima. Radi što voli i voli što radi na svoj pomalo otkačen način. Kao na filmu. Bio je pomorac na oceanima, leteći konobar u Bernu, kupovao i prodavao zlato kad su Rusi Poljacima zaprijetili ratom, zaradio je bogatstvo na zahodima uz magistralu, napravio hotel za  šišmiše... Svašta, a farmeri i prijatelji kažu: Drag, simpatičan, poseban i vridan. Dobar čovik!


Tagovi

Jure Čudina Fledermaus Šišmiši Atrakcija Kruh od turvinja Bolnica za zdrave ljude


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."