Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez
  • 08.12.2018. 08:30

Uvodi se porez na prihode od seoskog turizma

Država na ovaj način želi da suzbije nelegalni rad, ali domaćini koji nemaju dovoljno gostiju strahuju od novog nameta.

Foto: Pixabay / edar
  • 322
  • 31
  • 0

Izmene zakona o porezu na dohodak građana nalaze se u Skupštini, a njima se uvodi i porez na prihode od seoskog turizma. Država na ovaj način želi da suzbije nelegalni rad, ali domaćini strahuju od novog nameta. Tako je i u više od 40 domaćinstava u rudničko-takovskom kraju. Nude više od 800 ležaja, ali gostiju ima povremeno.

"Nije problem da se uvedu porezi i takse, ako imamo gostiju. Prvo treba da privučemo dovoljan broj gostiju da bi mogli da odvojimo i za takve stvari", kaže za RTS Gordana Milošević iz sela Klatičevo.

Do sada ovaj posao obavljali posrednici

Do sada su seoska domaćinstva gostima naplaćivala boravak preko posrednika - agencija, koje su zbog malog prometa uglavnom odustajale od tog posla. "Da bi prevazišli taj problem, Turistička organizacija Gornji Milanovac je od prošle godine preuzela posredovanje u turističkom prometu sa turističkim domaćinima i mi smo obavljali deo tih poslova", rekao je Desimir Ćalasan iz Turističke ortanizacije Gornjeg Milanovca.

Paušalni porez za miran san i bolju statistiku

U Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija kažu da su novi propisi definisani po ugledu na zemlje koje su rešile problem "sivog poslovanja" i registracije gostiju. Smatraju da će to domaćinima omogućiti samostalan rad. "Plaćajući paušalni porez nemaju više brigu oko toga da li će ih neko 'uhvatiti' da rade u sivoj zoni. Sa druge strane, omogućiće nama daleko bolju statistiku dolazaka i boravka na određenim destinacijama", smatra Aleksandar Seničić iz Jute.

Izmene odredaba o porezu na dohodak građana trebalo bi da budu usvojene pre kraja godine i da u zakonske okvire stave i one koji nisu bili kategorisani ili registrovani.


Izvori

RTS


Tagovi

Porez Seoski turizam Paušalni porez Desimir Ćalasan Aleksandar Seničić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.