Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Netaknuta priroda
  • 27.08.2022. 16:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Srebrenica

U NP "Drina" raste 635 vrsta biljaka, a stanište je za 85 vrsta divljači

Svi projekti NP "Drina", usmjereni su na zaštiti okoliša i razvoju seoskog turizma, kako bi mještani sela s ovog i šireg prostora, prodajom svojih proizvoda i smještajem po kućama, mogli ostvariti dodati prihod

Foto: Sakib Smajlović
  • 66
  • 15
  • 0

Nacionalni park (NP) "Drina" u Srebrenici je najmlađi nacionalni park u BiH koji se prostire se na više od 6.300 hektara. Na toj površini raste 635 vrsta biljaka, a stanište je za 85 vrsta visoke i niske divljači. Ovaj park zapošljava 12 radnika i dva uposlenika na ugovor od djelu. Finansira se dijelom iz budžeta Vlade RS, Opštine Srebrenica i ličnih prihoda.

Uređenje planinarskih staza

Direktor ovog parka, doktor Radomir Pavlović za Agroklub, kaže da je za kratko vrijeme u ovom turističkom preduzeću urađeno dosta na uređenju infrastrukture i objekata te razvoju seoskog turizma. Nedavno je na Bijelim vodama otvorena planinska kućica, a ovaj lokalitet je s uređenom planinarskom stazom dugom 15 kilometara, povezan s atraktivnom destinacijom Šarena bukva, gdje će uskoro biti postavljena još jedna planinarska kućica.

Izrađen je desetogodišnji plan sanitarne sječe šume u NP, kaže Pavlović

"Bijele vode su također planinarskom stazom, dugom desetak kilometara, povezane s Klotjevcem, gdje se nalazi objekat s apartmanima, velikom boravišnom salom i zajedničkom kuhinjom. Klotjevac je, također planinarskom stazom povezan sa Starim gradom u ovom selu i Crnim potokom, koji se ulijeva u jezero Perućac", pojašnjava Pavlović.

Naglašava da je izrađen desetogodišnji plan sanitarne sječe šume u NP, uz saglasnosti i preporuke ovlaštene agencije. Urađen je i pravilnik za takse objekata koji se nalaze u parku i oko njega. Planira se i postavljanje dva ulaza - jedan od jezera Perućac, a drugi na Bijelim vodama gdje će se naplaćivati minimalna taksa za posjetioce.

Razvoj seoskog turizma

Svi projekti NP "Drina", kaže Pavlović, usmjereni su na zaštiti okoliša i razvoju seoskog turizma, kako bi mještani sela s ovog i šireg prostora, prodajom svojih proizvoda i smještajem po kućama, mogli ostvariti dodati prihod.

Turisti iz cijelog svijeta u selu Klotjevac - čude se kosi, belegiji i vilama

"Moram naglasiti, dobru saradnju s četiri nacionalna parka u BiH i dva u Srbiji, s kojima, koristeći njihovo iskustvo izrađujemo naše projekte razvoja", kaže Pavlović,

Zaposlenici NP "Drina" nastupili su na susretima radnika nacionalnih parkova iz BiH i Srbije na "Parkovijada 2022" na Tari, gdje su pored druženja s kolegama i razmjeni iskustava održana i sportska takmičenja na kojem su osvojili tri medalje.


Fotoprilog


Tagovi

Nacionalni park Drina Netaknuta priroda Ljekovito bilje Radomir Pavlović Seoski turizam


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Spremamo se za još jedan godišnji u plasteniku i polju 🌱