Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoski turizam
  • 27.03.2019. 18:00

U Koruškoj od seoskog turizma razvili biznis

Koja je tajna koruških porodičnih poljoprivrednih gazdinstava? Kroz godine razvili su međusobno poverenje pa jedni od drugih kupuju proizvode koje nemaju, a koje traže njihovi gosti. Jedini uslov je da njihovi proizvodi budu prirodni i zdravi i da su iz ovoga dela Koruške.

Foto: Igor Čolaković
  • 194
  • 32
  • 0

Značajni dodatni prihod porodična poljoprivredna gazdinstva u srednjoj Koruškoj ostvaruju od turističke delatnosti, u sklopu projekta - Kuće za odmor sa pričom. Dvadesetak privatnih iznajmljivača upoznali su se sa nekim od primera dobre prakse u ovom unosnom poslu, zahvaljujući kom porodična poljoprivredna gazdinstva u Koruškoj ostvaruju dodatni prihod sa svojih imanja.

"U ovom delu Koruške nemamo skijališta ni velika jezera pa smo stoga naš turistički proizvod vezali za kulturu, poljoprivredu i lokalnu gastronomiju", istakli su predstavnici tamošnje turističke zajednice, koja snažno promoviše upravo ovakav oblik turističke ponude koja je vezana za lokalnu poljoprivrednu proizvodnju.

Jedan od uspešnih primera ovakvoga gazdinstva u vlasništvu je Gintera i Anite Johanes blizu mesta Pihling, samoodrživo imanje koje sobe na starom porodičnom salašu iznajmljuje turistima iz čitavog sveta.

Dnevno na svojim farmama ubiru oko 11.000 jaja (Foto: Igor Čolaković)

"Na našem imanju uzgajamo 12 hiljada kokošaka na slobodnoj ispaši, od kojih dnevno ubiremo oko 11 hiljada jaja. Imamo i 63 krave, a gostima nudimo i ukusne ribe koje uzgajamo u našem ribnjaku. Budući deo našeg imanja čine šume, imamo dovoljno seče za naše kogeneracijsko postrojenje, zahvaljujući kom je naše imanje potpuno energetski nezavisno. Sami dakle, proizvodimo toplotnu i električnu energiju za naše potrebe, a deo električne energije prodajemo pa nam i to donosi izvesni prihod", rekao je vlasnik ovog uzornog imanja, čiji gosti često porodici Johanes pomažu i u poljoprivrednim radovima.

U slobodnom uzgoju 18 hiljada kokoši

Na živopisnom imanju Elizabet i Zigfrida Kampla, nadomak koruškog gradića Gurk, turisti će pronaći i lepo uređenu opuštajuću oazu, koja je uređena uz porodičnu kuću staru 160 godina. Na ovom imanju Kamplovi su uredili tri stare, drvene alpske kuće koje iznajmljuju turistima, koji odmor na ovom imanju od 220 hektara provode okruženi prirodom i  domaćim životinjama.

"Na imanju u slobodnom uzgoju imamo 18 hiljada kokošaka, a imamo i zečeve, magarca i tri lame. I naše je imanje energetski nezavisno, zahvaljujući izmetu kokošaka koji se koristi u našem biogasnom postrojenju, a koje smo izgradili sredstvima Evropske unije. Od prodaje jaja ostvarujemo solidan prihod, prodajemo i energiju pa i pileći izmet, a deo prihoda ostvarujemo i od naših gostiju, koji ovde provode zdrav i aktivan odmor. Posla imamo preko glave tokom čitave godine, potrebna nam je radna snaga, ali nje prosto ovde nema. Niko se ne želi baviti poljoprivredom, iako je u Koruškoj to vrlo isplativo", rekla je Elizabet Kampl.

Naime, ova koruška porodična poljoprivredna gazdisntva ostvaruju dnevni prihod veći od osam hiljada evra, na što plaćaju - paušalni porez.

Kupci ne pitaju za cenu

Već 40 godina prihod od turizma ostvaruje i poljoprivredno gazdinstvo porodice Erian u Krajndorfu, koje se bavi biodinamičkom poljoprivrednom proizvodnjom. Ovde uzgajaju krave, konje, kokoške, svinje i guske, a na imanju uzgajaju i pšenicu po biodinamičkoj metodi. Pšenicu melju u sopstvenom mlinu, a na imanju prave i hleb koji je vrlo tražen u lokalnoj pekari.

Uz koke, krave, magarce, na imanjima drže i lame (Foto: Igor Čolaković)

"Proizvodimo sveže mleko, sir, jaja i maslac, koji je posebno tražen, a nudimo i naš, domaći ekološki proizveden med, jabukovosirće i sokove od domaćih jabuka starih sorti. Vidite i sami, sve uspevamo prodati već na kućnom pragu jer kupci prepoznaju kvalitet naših proizvoda, koja imaju sertifikat - Demeter. Dobar deo naših poljoprivrednih proizvoda kupuju i naši gosti, koji nam veče ranije ostave popis sa željenim namirnicama, koje im svakog jutra ostavimo u posebnim korpama. Gosti koji odsedaju u našoj kući posebno cene prirodu i iznad svega zdravu, ekološki proizvedenu hranu, za koju su spremni platiti i znatno više nego onu iz konvencionalne proizvodnje", istakli su vlasnici ovoga biodinamičkog imanja koje gostima nudi zdrav i aktivni odmor.

Zaštita lokalne proizvodnje

Četrdesetak porodičnih poljoprivrednih gazdinstava iz srednje Koruške koje nude i uslugu smeštaja već su godinama povezani u udruženju koje štiti njihove interese.

"Članovi udruženja međusobno sarađuju, dobro su povezani i zajednički nastupaju na tržištu. Kroz godine razvili su međusobno poverenje pa jedni od drugih kupuju proizvode koje nemaju, a koje traže njihovi gosti. Jedini uslov je da njihovi proizvodi budu prirodni i zdravi i da su iz ovoga dela Koruške", naglasili su koruški poljoprivredni proizvođači, koji su u turizmu pronašli dodatni izvor prihoda i novu mogućnost za plasman svojih proizvoda.


Foto prilog


Tagovi

Koruška Seoski turizam Domaći proizvodi Zdrava hrana


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Spoljni saradnik Agrokluba iz Varaždina.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]