Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Etno turizam
  • 31.03.2022. 11:00
  • Nišavski okrug, Vinik

Svež vazduh i domaća hrana - najvažnije odlike turističkog gazdinstva

Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo krenuli smo 2005. godine sa proizvodnjom začinskog bilja u stakleniku, sokom ječmene trave i čuvarkuće. Danas imamo u ponudi mnoga toga novog, kaže Ljubiša Stojković.

Foto: Ljubiša Stojković
  • 536
  • 217
  • 0

Seosko turističko domaćinstvo Imunsan nalazi se na samo pet kilometara od centra Niša, na brdu Vinik odakle se pruža pogled na Nišku banju i Trem. Vlasnici Dragana i Ljubiša Stojković od 2003. godine prave svoju priču na Ljubišinoj dedovini.

"Kao registrovano poljoprivredno gazdinstvo krenuli smo 2005. godine sa proizvodnjom začinskog bilja u stakleniku, sokom ječmene trave i čuvarkuće. Danas imamo u ponudi mnoga toga novog", kaže Ljubiša Stojković.

Domaća hrana i kvalitetan smeštaj

Zadovoljni konzumenti namirnica koje je gazdinstvo proizvodilo dolazli su na imanje i kupovali. Vremenom su počeli stranci da dolaze i tu je "pala odluka" da krenu sa izgradnjom smeštajnih jedinica.

"Smeštaj smo kategorizovali 2015. godine, imamo četiri zvezdice, po drugi put najvišu ocenu na Bukingu nekoliko godina za redom."

Visoko ocenjeni

Struktura gostiju koji posećuju gazdinstvo je veoma raznolika, od ljudi koji bi da pobegnu iz grada i uživaju na čistom vazduhu i u domaćoj hrani do onih koji su u tranzitu. Kvalitetan smeštaj, ograđeno dvorište, besplatan parking i želja domaćina da ugode svakom gostu privlači posetioce i rado se ponovo vraćaju.

Interesovanje za vegansku hranu

Ponuda raznovrsne domaće hrane još jedan je od razloga dolaska gostiju. Šarenolika trpeza koja odiše prepoznatljivim ukusima juga kao što su gibanica, proja, sir, zatim povrće iz bašte, ajvar, vurda, domaće meso oduševljavaju kako domaće tako i strane goste.

"Poslednjih godina poraslo je interesovanje za vegansku hranu. Iskustvo od skoro 30 godina u ovoj oblasti daje nam prednost i sa zadovoljstvom izlazimo u susret takvim gostima. Oduševljenje gostiju je ogromno kada od tradicionalno proizvedenog povrća napravimo obrok, pre svega kvalitet, ukus i miris koji se pamti i prepričavaju", priča naš sagovornik.

Čist vazduh, gostoprimstvo i dobra hrana

Ljubiša je čak autor dve knjige sa temom zdravog načina života i ishrane. Naslov prve knjige je veoma prepoznatljiv "Bez zdravlja ništa ne vredi". Kako sam autor kaže - knjigu zdušno preporučuje svima da je pročitaju i imaju kraj sebe da se uvek kada je pogledaju sete, da je zdravlje najvrednije i da nove zdrave navike budu svakodnevica, a ne da se toga setimo tek kad zdravlje bude poljuljano.  

U planu dogradnja

Ljubiša je detinjstvo i mladost proveo u Austriji, gde je mnogo toga naučio. Stečena znanja primenjuje na imanju, a to što govori nemački jezik dodatno olakšava komunikaciju sa stranim turistima koji dolaze sa tog govornog područja. Supruga Dragana govori engleski tako da je ona zadužena za komunikaciju sa turistima koji se služe njime.

"A sa onim turistima koji ne govore nijedan od navedenih jezika, sporazumevamo se pozitivnom energijom, mojim travaricama koje pričaju više jezika i srdačnošću."

Seosko turističko domaćinstvo Imunsan nema zatvoreni restoranski deo, tako da radi samo preko leta, od aprila do oktobra, uz predhodnu najavu i rezervaciju smeštaja. Plan za godine koje dolaze je da naprave jedan zatvoreni prostor, kako bi mogli da imaju goste tokom cele godine.

Prirodno okruženja Imunsana

Raspodela posla u domaćinstvu je bazirana na porodici, tako da deca aktivno učestvuju i pomažu shodno svojim mogućnostima. Jedna od želja kako kaže je i ta da ona ostanu na imanju i nastave put kojim su oni krenuli.

"Naša najbolja reklama su zadovoljni gosti, oni koji jednom dođu rado se ponovo vraćaju, svoje impresije pričaju prijateljima, rodbini, kolegama na poslu i tako iz godine u godinu imamo stare ali i nove goste iz raznih delova naše zemlje ali i iz inostranstva. Prisutni smo na društvenim mrežama i rado delimo slike sa našeg imanja da svi koji nas prate osete deo atmosfere koja vlada kod nas na imanju", ponosno završava svoju priču Ljubiša.


Foto prilog


Tagovi

Dragana i Ljubiša Stojković Domaća hrana Seosko gazdinstvo Veganstvo Imunsan


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.