Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Briga o rijekama
  • 27.06.2019. 09:00

Stanko Zlopaša: U avanturizmu i agroturizmu vidim šansu za ostanak mladih

Rijeka Trebižat nalazi se na Via Dinarica Plavoj stazi ( Via Dinarica Bluetrail)i to nam je velika šansa za privlačenje turista. Ono što želimo jest nabaviti opremu kako bi i za zimskih i težih uvjeta  plovili Trebižatom. Naši vodiči prošli su tečajeve za planinske vodiče i markaciju. Upravo u školovanju za avanturizam, uz agroturizam, i vidim šansu za opstanak mladih ljudi, priča nam Stanko Zlopaša.

Foto: Arhiva Stanka Zlopaše
  • 1.156
  • 793
  • 0

Već i vrapci na grani znaju kako smo se udaljili od prirode i od svega što nas je ona učila, a što su generacije naših predaka upisivale u naš genetski materijal ili prenosile usmenim putem.  Željeli smo napredovati i olakšavati si ovaj teški ljudski život pa smo tehnologiju zbog toga usavršavali, a prirodu zanemarili i sad kad smo već dobro zagazili u 21. stoljeće shvaćamo kako smo pogriješili jer nam se djeca ne znaju popeti na stablo, nisu vidjela uživo domaće životinje niti ih znaju prepoznati, ne žele izići u prirodu jer im je draži virtualni svijet igrica, pa ni većina roditelja im ne dopušta odlaske u prirodu jer je priroda puna opasnosti (divljih životinja, nepristupačnih mjesta, a mogućnosti zaraze i alergijske reakcije je velika).

Prije desetak godina smijali smo se onoj anegdoti s Milkinom ljubičastom kravom koja se dogodila u Njemačkoj, a sad se slično događa i ovdje upravo zato što smo se i mi odrasli zavukli u svoja četiri zida stambenih jazbina i ne da nam se pokrenuti. A ključ većine suvremenih ljudskih zdravstvenih problema  je odlazak u prirodu jer nam ona poboljšava imunološki sustav i smanjuje  stres. 

Trebižat - rijeka s devet imena i čovjekom s vizijom

Udruga Tajna Prirode iz Čapljine kroz svoje ciljeve i djelatnosti kao što su: zaštita okoliša i prirodnih bogatstava rijeka i stajaćih voda, evidentiranje biljnog i životinjskog svijeta, pokretanje akcija volontiranja, razvoj i unapređenje postojećih sportskih i eko-turističkih potencijala, suradnja s udruženjima sličnih ciljeva, organiziranje tečajeva, izleta i sportskih aktivnosti za mlade, pomoć u izradi istraživačkih  radova i edukacija javnosti na temu obnovljivih izvora energije, pokušava očuvati prirodu svoga kraja, a poglavito rijeka i ponovno povezati prirodu i čovjeka.

Kanu safari organiziraju od 4. do 11. mjeseca kada to vrijeme dozvoli

Udruga postoji od 2012. godine i njezin je predsjednik Stanko Zlopaša, diplomirani arhitekti i zaljubljenik u prirodu,  koji većinu svog slobodnog vremena, bez obzira na godišnje doba, provodi uz rijeku Trebižat, rijeku s devet ne života, već imena (Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Vrljika, Matica, Tihaljina, Mlade i Trebižat). Stanko nije jedini koji organizira kanu safarije na Trebižatu, ali je osoba koja ima viziju. 

Stanko Zlopaša: Sami uzgajamo hranu za svoje goste

"Tok rijeke Trebižat dug je i zanimljiv i sama činjenica da je to rijeka ponornica i da ima devet imena  govori o njezinoj raznolikosti. Kanu safari je jednodnevni izlet koji ne zadržava dugo turiste u ovom kraju. Želeći produžiti sezonu uz kanu safari sami smo počeli nuditi objed posjetiteljima kako ne bi ovisili o objektima s kojima smo surađivali, a koji su otvoreni samo tri mjeseca u sezoni jer kad su vremenske prilike dobre, kanu safarije radimo od 4. do 11. mjeseca. Hercegovina je idealna regija za agroturizam i mi našim gostima nudimo isključivo hranu koju smo sami uzgojili, a ono što mi nemamo nabavljamo od domaćih eko proizvođača", priča Zlopaša dodavši kako su do sada u ponudi imali izlete kanu safarija u dužinama od 8 i 12 kilometara

No, od ove sezone u ponudi su i biciklističke i šetačke ture, offroad vožnja kao i kombinacija navedenog i upravo je takva ponuda aktivnog i avanturističkog višednevnog turizma ono što ovom kraju treba.

Mlade treba školovati za agroturizam 

"Rijeka Trebižat nalazi se na Via Dinarica Plavoj stazi ( Via Dinarica Bluetrail)i to nam je velika šansa za privlačenje turista. Ono što želimo jest nabaviti opremu kako bi i za zimskih i težih uvjeta  plovili Trebižatom. Naši vodiči prošli su tečajeve za planinske vodiče i markaciju. Upravo u školovanju za avanturizam, uz agroturizam, i vidim šansu za opstanak mladih ljudi. Malo je regija koje imaju ovakvo prirodno bogatstvo i trebamo mladima pružiti adekvatno školovanje za ovakvu vrstu turizma koji potiče suživot s prirodom. Ono što je važno napomenuti jest činjenica da se naše rijeke ne čuvaju i da bi se trebali više pozabaviti očuvanjem ovog prirodnog  blaga. Izgradnja hidrocentrala šteti našim rijekama.

Tok rijeke Trebižat dug je i zanimljiv

Sve ono što čovjek radi djeluje na prirodu, a zaboravljamo onu već dosta poznatu izreku kako samo ovu zemlju posudili od svojih unuka, a nismo je naslijedili od svojih predaka. Priroda se mijena i to možemo vidjeti i po rijeci Trebižat koja je u svom izvoru prošle godine presušila, a ove godine na prvi dan ljeta vodostaj je toliki da i ne organiziramo kanu safari", upozorava Stanko. 

Rijeka Trebižat jako je važna za poljoprivrednu proizvodnju jer se njome navodnjavaju polja uz njen tok, zato je trebamo čuvati, a čuvat ćemo je ako znamo njenu vrijednost i upoznamo njene ljepote i povežemo se s prirodom kao što to Stanko Zlopaša i Udruga Tajna Prirode rade – žive uz nju, za nju i od nje, ali i brinu se o njoj.


Fotoprilog


Tagovi

Via Dinarica Plava staza Stanko Zlopaša Udruga Tajna Prirode Trebižat Kanu safari Agroturizam


Autorica

Adriana Rajič

Više [+]

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Spremamo se za još jedan godišnji u plasteniku i polju 🌱