Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagorica
  • 28.04.2023. 13:30
  • Šumadijski okrug, Zagorica, Topola

Smeštaj i domaća hrana - i to besplatno? Gde to ima?

Seoski turizam sve se više razvija u opštini Topola, a u kombinaciji sa domaćom hranom pun je pogodak.

Foto: Marija Lazarević
  • 2.808
  • 379
  • 0

Seoski turizam u Topoli poslednjih nekoliko godina sve je intenzivniji, a velike zasluge za to ima prelepa priroda ovog kraja. Ipak ono što je presudno da gost odabere baš vas jeste domaća hrana koja je u ovim krajevima izuzetnog ukusa i mirisa. Brojne benefite ovakvog turizma prepoznali su ovdašnji meštani i uspešno se bave ovom delatnošću ali odluku da investiraju u selo i turizam baš u centru Šumadije donela su i dva brata iz Republike Srpske (BiH).

"Naše imanje se nalazi u Zagorici, na oko jedan i po kilometar od puta Topola - Beograd, na proplanku sa koga se vidi veliki deo Šumadije. Oduševljeni tom pozicijom na kojoj se nalazi kupili smo ga moj brat dr Slavko Dunjić i ja. Celokupan plac je bio prilično zapušten, korak po korak smo sređivali, uložili smo u taj posao solidnu sumu novca i sada je to savršeno mesto za odmor i opuštanje", kaže Dušan Dabić.

"Domaća hrana podiže iz mrtvih"

U sređivanju imanja veliku pomoć i podršku pružio im je komšija Dragan Jovanović koji će zajedno sa njima upotpuniti ponudu potencijalnim gostima i učiniti da se ponovo vrate na ovo mesto.

Imanje se nalazi u Zagorici, na oko jedan i po kilometar od puta Topola - Beograd

"Sasvim slučajno smo se upoznali pre dve godine prilikom njihove posete imanju, od tada smo postali bliski. Imanje se prostire na nešto manje od hektar površine, okruženo je šumom sa dve strane. U kući od oko 80 metara kvadratnih su tri pristojno opremljene prostrane sobe, odlično opremljeno kupatilo i 15 metara kvadratnih podruma ispod zemlje", kaže Jovanović i dodaje da je pored garaža, u drugom delu dvorišta, pomoćna zgrada za domaće životinje koje se nalaze na imanju i da su posle renoviranja i sređivanja vlasnici brigu o imanju prepustili njemu.

Ovaj domaćin ističe da mu zadatak braće iz Republike Srpske koji su mu ostavili nije teško pao jer je i sam planirao da se jednog dana bavi seoskim turizmom jer kako kaže, na svom imanju proizvodi domaću hranu i ima uslove da primi ljubitelje prirode koji će uživati u zdravoj hrani i čistoj sredini.

Hrana od domaćih životinja sa imanja

"Na imanju će biti moguće konzumirati domaću hranu koja se priprema upravo od životinja sa imanja, naravno, gosti mogu poneti i svoju hranu. Mi im možemo ponuditi suvo meso, slaninu, čvarke, nekoliko vrsta kobasica, domaći hleb, pogačice, projaru, sir, kajmak, jagnjeće i praseće pečenje. Sve što bi konzumirali od hrane priprema se na našem imanju i isključivo je od naših životinja, dakle potpuno zdrava hrana koja podiže iz mrtvih", tvrdi Jovanović. 

Ko nema da plati može i džabe

Pored brojnih pogodnosti koje nude ovi domaćini ipak možda i najvažnije je da ovde ima mesta čak i za one koji nemaju dovoljno novca da sebi priušte uživanje u jednom malom "parčetu raja". 

Parče raja

"Odluka da počnemo primati goste nije primarno komercijalnog karaktera, nije ideja ostvariti materijalnu korist, ideja je priuštiti ljudima koje to zanima da uživaju u ovom parčetu raja. Ako su slabijeg materijalnog stanja ne moraju platiti troškove smeštaja, dakle ko nema pare može i džabe. Dobiće i besplatan obrok dobrodošlice, rakijicu i šalu", sa osmehom ističe ovaj domaćin.

Inače, kapacitet prenoćišta su dve dvokrevetne sobe, a poseban pečat ovom mestu daje prostrana terasa sa koje se pruža prelep pogled sve do Oplenca. Takođe oko objekta je prostrano dvorište i deo gde šetaju domaće životinje tako da je idealno za porodice sa decom. 


Foto prilog


Tagovi

Topola Domaća Hrana Seoski turizam Zagorica Dragan Jovanović Dušan Dabić Domaće životinje Smeštaj na selu


Autorka

Marija Lazarević

Više [+]

Po obrazovanju agronom, a po struci novinar, preferira poljoprivredne teme. Već nekoliko godina uređuje sajt TopPress, a iz Srpske Toskane donosi pregršt zanimljivosti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB