Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezbednosne mere
  • 24.08.2015. 08:00

S razvojem agroturizma dolaze i opasnosti!

Sve je više nesreća tokom turističkih aktivnosti na seoskim gazdinstvima. Vlasnici farmi trebali bi da uvedu sigurnosne kontrolne mere, te da obezbede područja koja sadrže hemikalije i opremu.

Foto: Orlov put
  • 176
  • 15
  • 0

Pošto američke, ali i evropske farme sve više otvaraju vrata posetiocima željnim seoskog ugođaja, ali i aktivnog iskustva, u na primer, berbi jabuka, stručnjaci savetuju da se pritom misli i na bezbednosne mere da bi se sprečile nesreće - bile one velike ili male.

Prema istraživanjima, poljoprivreda je jedno od opasnijih zanimanja u Sjedinjenim Američkim Državama, upravo zbog korišćenja mehanizacije i poljoprivredne opreme. Zbog sve većeg interesovanja za lokalnu hranu, sektor seoskog turizma postaje jedna od glavnih poslovnih grana. To dokazuje i poslednji tamošnji popis poljoprivrede prema kojem se broj farmi koje se bave ovom aktivnošću, između 2007. i 2012. godine povećao za 42 %.

Posebne mere opreza pri obilascima gazdinstava

Agroturizam zahteva i bezbednosne mere!

Ljudi koji nisu navikli na život na selu jednostavno ne poznaju opasnosti koje tamo vrebaju, polazeći od mehanizacije, rezervoara za navodnjavanje ili neke druge opreme, koja se nalazi na dohvat ruke, a mogla bi da bude potencijalno opasna i da dovede do povrede, tužbe pa i gubitka posetilaca. Zato stručnjaci savetuju odgovarajuće osiguranje na seoskim gazdinstvima, te posebne mere opreza pri turističkim obilascima.

U SAD-u su tako prošle godine dve osobe izgubile život. Na jednoj farmi poginuo je mladić koji je tokom vožnje odbačen s prikolice na drvo u Mejnu, dok je dvogodišnja devojčica nastradala kada se jedan kombi zabio u drugi prevozeći putnike sa žetvenog festivala u Nju Džerziju. Međutim, koliko je tačno povreda povezano s agroturizmom u Sjedinjenim Američkim Državama, zasada nije poznato.

Poljoprivreda jedno od najopasnijih zanimanja

Agroturizam postaje jedna od glavnih poslovnih grana!

"Većina incidenata mogla je biti izbegnuta, ako već sve nisu mogle biti sprečene", smatra Marša Solcvedel, stručnjak za agroturizam u Nacionalnom dečijem centru za ruralno i agrokulturno zdravlje i sigurnost u Maršfildu u državi Viskonsin.

"Ako ste odrasli na farmi, na neki način ste slepi za mnoge stvari", upozorava Brajan Šiling iz Rutgers' Cooperative Extensiona u Nju Brunsviku u Nju Džerziju, savetujući vlasnicima da angažuju hitne službe ili agente osiguravajućih kuća da prošetaju farmom i identifikuju opasnosti na njoj.

Ograničavanje opasnih područja

Vlasnici bi istovremeno trebali da naprave bezbednosni kontrolni popis, kao i neke druge stvari, poput označavanja područja zatvorenih za turiste i javnost, uvežbaju zaposlene da znaju da rukuju poljoprivrednim mašinama, obezbede i ograniče područja koja sadrže hemikalije, osiguraju pranje ruku ili stanice za dezinfekciju, te da zaposlenima pomognu oko parkinga.

U SAD-u sve više vlasnika farme otvara za javnost i posetioce!

Ron Heket preduzeo je, pak, i sam nekoliko sigurnosnih mera u svom agroturističkom poslovanju u voćnjaku Južni Heroj u Vermontu, jer je mašine za sortiranje jabuka ogradio pleksiglasom, a kada na svojoj traktorskoj prikolici prevozi posetioce kroz voćnjak u kome oni sami mogu da beru jabuke, pazi da svi sede i ruke drže na ivicama prikolice. "Stalno moraš biti na oprezu", kaže Heket.

Polise osiguranja ne pokrivaju agroturizam

Zbog svega navedenog, pravilno biti osiguran veoma je važno, navodi Solcvedel, jer za regularne polise za farme nije tipično da u osiguranju pokrivaju i agroturističke aktivnosti. "U nekim incidentima moguće je da stvari izađu na dobro, a u drugima pak može da dođe i do zatvaranja farmi", naglašava ona.

Tako je prilikom prošlogodišnjeg obilaska, korporacija koja poseduje imovinu Harvest Hill farme, Mechanic Falls iz Mejna, podnela zahtev za otvaranje stečaja zbog potraživanja usled nanesenih povreda. Okružni tužilac tereti farmu za ubistvo, a prijavu je podneo i protiv mehaničara, te vozača koji su se na sudu izjasnili da nisu krivi. Vlasnik farme Piter Bolduc poricao je bilo kakve mehaničke probleme s Džipom iz 1979. godine koji je vukao prikolicu na kojoj je stradao mladić.

Međutim, i sami posetioci mogu da spreče povrede tako što će da paze na svoju decu, peru ruke nakon svake aktivnosti, a naročito ako su dirali stoku. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ni otvaranje farmi za javnost nije za svakoga.

Foto: Orlov put


Tagovi

Seoski turizam Osiguranje Agroturizam Strojevi Oprema Tužbe Traktor SAD Kemikalije Prikolica Sud Poljoprivredna mehanizaciija Polise osiguranja Nesreće Mjere opreza


Autorka

Ivana Barišić

Više [+]

Pre nego što je upisala studije prava, Ivana je počela da se bavi novinarstvom, pa je u ovom poslu i ostala. Pisala je za nekoliko dnevnih listova, a ima iskustva i sa televizijskim novinarstvom. Kada ne piše, vozi bicikl ili skija.:)