Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turizam
  • 05.07.2022. 17:00

Predstavljen projekt "Najljepša sela BiH" - ko se može kandidirati?

Glavni ciljevi projekta u BiH su razvoj bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihovog kulturnog i prirodnog naslijeđa

Foto: Facebook/Pozitivna BiH
  • 203
  • 49
  • 0

Svi gradovi i općine na području naše zemlje mogu kandidrati svoja ruralna područja za projekat "Najljepša sela Bosne i Hercegovine". Riječ je o konceptu osmišljenom 1981. godine, a iza ideje stoji francusko udruženje "Les Plus Beaux villages de France" (LPBV). Njime se nastoje populariziralti ruralna naselja kroz očuvanje njihovog nasljeđa i promoviranje ekonomskog potencijala, a u međuvremenu su slične projekte pokrenule i druge države, poput Italije, Švicarske i Libanona.

Jedinstvena bh. sela

Glavni ciljevi projekta u BiH su razvoj bosanskohercegovačkih sela prepoznavanjem njihovog kulturnog i prirodnog naslijeđa, te promoviranje bh. sela u cilju jačanja svijesti o važnosti prirodnog naslijeđa i jedinstvenog kulturne i materijalne baštine.

"Neke od glavnih karakteristika je da sela imaju bogato naslijeđe, da imaju određene spomenike te da su o okolini prirodni rezervati ili vodopadi. Uglavnom, da je to jedna estetski homogena cjelina koja ima slične građevine u svim predjelima da nema nekih građevina koje odudaraju",  istakla je Sanja Imanić iz Udruženja za razvoj ruralnog turizma Alterural, koje zajedno s USAID-om provodi ovaj projekat.

Staviti bh. destinacije na svjetske turističke mape (Foto: Julijana Kuzmić)

Prema riječima šefice Službe za gospodarstvo Mostara Ivane Marić, s područja ovog grada bit će kandidirano jedno ili više mjesta. Navela je kako je u posljednjoj deceniji osjetna ekspanzija razvoja ruralnog turizma, a konstantan je i rast broja porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koja se direktno vežu za turizam.

Blagaj nominiran za najbolja svjetska turistička sela 2022.

"Turisti su prepoznali našu domaću hranu, prirodno okruženje i bogatstvo, a prije svega toplo gostoprimstvo što je omogućilo da držimo visoke pozicije u smislu ruralnog razvoja i ponude iz tog segmenta. Mi smo već nominirali Blagaj na natječaj Svjetske turističke organizacije za najljepše selo svijeta", kazala je Marić.

Svjetske turističke mape

Ovakvi projekti trebaju doprinijeti razvoju sela, promociji i ostanku mlađih ljudi u ruralnim područjima, smatra potpredsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić. Ocijenio je kako će ovakve i slične aktivnosti staviti bh. destinacije na svjetske turističke mape.

"Mi smo u tu svrhu radili projekte zajedno s Ministarstvom okoliša i turizma. Po prvi put smo na neki način predstavili BiH na svjetskim mapama, a to je najveći svjetski provider Tripadvisor gdje smo u dvije kampanje napravili 23 izabrane destinacije širom FBiH i predstavili smo ih na toj platform", podsjetio je Šantić.

Prema njegovim riječima, rezultati su jako dobri, a tome u prilog idu statistički pokazatelji prema kojima je za 88 posto povećan broj turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


Tagovi

Ruralni turizam Najljepša sela BiH Bh. selo Alterural Sanja Imanić Ivana Marić Marko Šantić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.