Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Banatska priča u Zrenjaninu
  • 30.09.2017. 10:30

Predstavljanje 22 sela u Zrenjaninu

"Banatska priča" u Zrenjaninu je pričana tokom celog leta. Predstavljale su se seoske mesne zajednice, učestvovale su sve generacije i svako je pokazao šta zna i ume. Otkivena su kulturna, umetnička i zanatska blaga brižljivo čuvana u nedrima banatske ravnice. Sredinom oktobra biće održana završnica ove manifestacije, kada će zajedničko predstavljanje imati 22 seoska naselja.

Foto: Nick Savchenko / Flickr, Jasna Bajšanski
  • 393
  • 26
  • 0

Tradicionalni vidovi umetnosti, zanata i bogato kulturno nasleđe Banata, u tome su Zrenjaninci uživali svakog vikenda tokom jula i avgusta. Bila je to šansa da se poveća vezanost između sela i grada. Lepota je upravo u različitosti, a 25 etničkih grupa pokazalo je sve što je lepo u cilju promovisanja zajednice.

Farkaždin ne zaboravlja tradiciju

Mlade žene sve aktivnije čuvaju tradiciju Banaćana. Isti cilj ima i nedavno osnovano Kulturno-umetničko društvo iz Farkaždina.

"KUD postoji četiri meseca i ima oko 90 članova, a u selu ima možda stotinak dece. Imamo dve mlađe grupe, jedan pripremni sastav koji čine deca do osmog razreda i izvođački ansambl. Uglavnom igramo srpske igre, ali igramo i crnogorske i bosanske igre. Nema lepšeg osećaja, nego kad dođem u selo i vidim da deca igraju folklor. To je jako bitno, jer bi bilo sramota da svoju tradiciju, korene i kulturu zaboravimo. Jako je važno i da se deca sklone malo od kompjutera", kazao je Stevan Ćirić, iz KUD-a "Lola" Farkaždin.

KUD "Lola": Bilo bi sramota da svoju tradiciju, korene i kulturu zaboravimo

Astronomska opservtorija u Botošu?

Botoš su na svoj način predstavile sve generacije iz sela, i meštani, ali i oni koji su napustili rodno selo, a sada mu se ponovo vraćaju.

"Rođen sam u Botošu, a sada živim u Zrenjaninu. Imam velike planove za Botoš. S obzirom na to da sam nasledio imanje svog oca, planiram da na tom poljoprivrednom imanju promenim namenu obektima koji tu postoje. Ideja je da tu napravim malu istraživačku stancu ili naučni centar. Ja ga zovem naučna bašta. Ideja je da sagradim astronomski opservatorij i druge objekte koji su važni za istraživačku stanicu. Da to opremim određenim insturumentima uz pomoć kojih bi deca sprovodila eksperimetne. Planiram da tu organzujem letnje i zimske škole, da radim sa talentovanom decom. Botoš je jedan prostor, mesto koje obiluje resursima različite vrste. Tu su reka, šume, životinje, biljke, a tu je i taj specifični botoški etnos, tako da tu mogu i društvene nauke da se istražuju. Želim da iskoristim iskustvo koje sam stekao tokom rada. Da to ne bacim tek tako", kaže Miša Bracić, član zavičajnog kluba "Botoška matica".

Slatkiši i stari zanati - Aradac

Arađanke su i te kako poznate po slatkišima koje prave. Žene iz sela aktivno učestvuju i delaju kroz nekoliko udruženja koja tamo postoje. Osim što prave vrhunske poslastice, Arađanke ne dozvoljavaju da se zaborave stari zanati.

Arađanke su poznate po slatkišima - banatske štrudle

"Udruženje postoji od 1991. godine, a 2006. je registrovano kao samostalno, jer smo najpre bili pri mesnom odboru Matice Slovačke u Aradcu. Imamo 20 članova. Učestvujemo na izložbama i manifestacijama gde predstavljamo naše tradicionalne vezove, čak i savremene. Neki vezeni stolnjaci i peškiri su stari i po 60-70 godina. Bez herovki ne idemo nigde. To je kolač koji je zaštitni znak našeg udruženja", kaže Mara Viljačik, predsednik udruženja žena "Ruža".

Sredinom oktobra biće održana završnica ove manifestacije kada će zajedničko predstavljanje imati 22 seoska naselja.

Foto: Nick Savchenko / Flickr, Jasna Bajšanski


Tagovi

Mara Viljačik Aradac Miša Bracić Botoš Stevan Ćirić Farkadžin Zanati Slatkiši KUD Tradicija Zrenjanin


Autorka

Jasna Bajšanski

Više [+]

Jasna Bajšanski, Zrenjanin