Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na salašu
  • 11.06.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Povratak salašima je povratak prirodi?

Renovirani ili novoizgrađeni salaši su danas divna upomena na stara vremena, na jedan način života koji je bio mirniji i jednostavniji, za mnoge lepši, zdraviji.

Foto: Dragan Dimitrijević
  • 361
  • 573
  • 0

Godinama unazad salaši su bili gotovo zaboravljeni, te su mnogi odoleli vremenu ali i nemaru vlasnika i naslednika. Kuće, štale, drveni ambari, u beskrajnoj ravnici gde se nekada radilo od jutra do večeri ostali su sami, napušteni i zaboravljeni, a zajedno sa njima i miris tek pečenog hleba, štrudle, krofni, ukus dimljene slanine, čvaraka, švargle. 

Sećanje na detinjstvo, blatnjave puteve kroz lenije i atare, konje, guske, vetrovite jeseni i hladne snežne zime, ali i drage i nikad zaboravljene roditelje, dede, bake, stričeve mnogima je bio putokaz ka korenima, a samim tim i salašima. Tako su mnogi priznali sebi da i sada u uslovima kada savremen način života nudi mnoge sadržaje mogu biti srećni upravo u beskrajnoj ravnici u prirodi, gde se talasa zrelo žito i gde cvetaju bulke, gde se nose gumeni opanci i trešnje beru i jedu sa grane.

Kroz deru do čelobašće komšije paora - šta znače vojvođanski izrazi?

Upravo zbog toga vojvođanskim selima se ponovo vraćaju oni koji su ih ostavili, njih je, doduše, sada sve manje ali čest je slučaj da njihova deca i unuci u potrazi za mirnijim životom popravljaju stare ili grade nove. Mnogi to rade samo zarad svoga mira i uživanja dok ih drugi renoviraju ili iznova grade pretvarajući ih u turističke bisere.

Na salašu uvek ima posla

Oni koji su bar jedan sat proveli tu u hladu stoletnog duda ili kod uvek gostoljubivog domaćina popili bar čašu hladne vode reći će da je život na salašu posebna priča.

"Lepo mi je van grada, zar mi treba nešto više od tišine i mira, od mirisa bagrema, zdrave hrane", kaže Dragan Dimitrijević iz Bačke Palanke stručni saradnik Crvenog krsta, slikar i predsednik Udruženja likovnih stvaralaca "Petar Tomić".

Svakodnevni rad sa životinjama

Nakon prepodnevnih obaveza na poslu on svakodnevno živi svoj salašarski život van grada hraneći koze, ovce, kokoške patke, kopajući baštu i naravno odmarajući se u hladovini oraha ili višanja.

Svoj mir je, kako kaže, pronašao u tom objektu koji je zajedno sa bratom renovirao u etno stilu. Obzirom da je od grada, Bačke Palanke, udaljen desetak kilometara u prilici je da svakodnevno dolazi obzirom da na imanju uvek ima posla.

"Na salašu su ovce i koze, svinje, junica i telad, dosta živine. Mi ih pustimo da slobodno pasu. Imamo i prostranu baštu i sadimo sve što treba za jedno domaćinstvo. Naravno ne koristimo hemiju, te je sve što uberemo i jedemo mirisno i ukusno", kaže naš sagovornik napominjujući da povrće redovno okopavaju, pleve i koriste samo prirodna sredstva za prihranu i zaštitu.

Zaboravljene tehnike

Stambena zgrada je, kako kaže, funkcionalna ali joj on obzirom da je slikar uvek dodaje detalje udahnjujući joj lepotu koju su nosili nekadašnje zaboravljene seoske kuće. Uskoro će na poklon dobiti sav alat za molovanje valjke i dekorativne mustre.

Oživljavanje starih zgrada novim detaljima

"Molovanje zidova je stara tehnika, pala je u zaborav, ali se sva lepota tog starog zanata polako prepoznaje obzirom da se odlično može uklopiti i u modernije prostore", kaže Dimitrijević dodajući da se ni jedan salaš ne može zamisliti bez muškatli, kadifa, georgina…

Imaju nekoliko stabala oraha, raznog voća i bagrenje oko kuće i dvorišta tako da je napravljen svojevrstan vetrozaštitni pojas.

Posebna životna filozofija

Naš sagovornik kaže da je salašarski način života posebna životna filozofija, nekada je bio prilično težak, a danas u savremenim uslovima daleko lakši bez obzira na brojne obaveze pogotovu oko stoke.

"U salašarskom miru i tišini vreme drugačije teče, život se odvija u skladu sa prirodom, da nemam svakodnevnih obaveza u gradu mogao bih se ovde preseliti i uživati tokom svih godišnjih doba", kaže naš sagovornik napominjujući da na imanje rado dolaze njegovi drugovi i prijatelji željni pravog odmora.


Foto prilog


Tagovi

Salaš Vojvodina Stoletni dud Dragan Dimitrijević Molovanje Bašta Muškatle


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.