Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trpeza
  • 15.10.2018. 18:00

Pita dobrogea dolazi iz Rumunije

Ona može biti slatka ili slana, a deo je trpeze prilikom svih porodičnih okupljanja tokom godine.

Foto: Paula Vals
  • 468
  • 38
  • 0

Pita na slici izgleda slično kao naša sirnica, odnosno burek sa sirom, ali to nije. Reč je naime o rumunskoj poslastici, koju danas proizvodi i želi da zašti na EU nivou kompanija Angelo, kako bi sačuvala njenu tradicionalnu vrednost i tako je spasila od zaborava. Ona može biti slatka ili slana, priprema se od domaćih sastojaka, a deo je trpeze u istoimenom delu Rumunije, prilikom svih porodičnih okupljanja tokom godine.

Pita dobrogea pripremala se i posluživala na novogodišnje veče, kada bi u sebi sadržavala i skriveni kovani novčić. Tradicija govori da bi najsrećniji u nadolazećoj godini bio onaj ukućanin koji bi ga pronašao u svom komadu pite.

Nedavno smo posetili mesto Greci u rumunskoj županiji Tulcea i tamošnju fabriku slatkiša i suvenira vlasnice Paule Vals u kojoj se danas proizvodi i ova dobrogea pita. Firma ove ambiciozne preduzetnice i majke dve ćerke, proizvode više od 400 različitih proizvoda, zapošljavaju više od 250 radnika, a imaju i brojne planove za nove investicije.

Angelo je danas grupacija firmi i brend pod kojim se plasiraju različiti domaći proizvodi, a nedavno su javnosti predstavili i premium segment asortimana pod nazivom MOESIS by Angelo. Upravo ova pita danas je deo grupe proizvoda ove robne marke.

Koncept je posebno zanimljiv, jer je velika većina ovih proizvoda bazirana na starim receptima baka ovoga kraja. Pokazuje kako paralelno komercijalizovati, a i sačuvati tradicionalne vrednosti.

Na fotografijama u nastavku možete videti foto-prilog iz ove slatko-slane priče.


Foto prilog


Tagovi

Pita Dobrogea Angelo Moesis Tulcea Rumunija Paula Vals


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.