Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Usvojen program
  • 16.06.2022. 16:00

Pet miliona KM za razvoj turizma u FBiH - uključena i seoska domaćinstva

S ciljem proširenja i unapređenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu u ruralnim predjelima, iz budžeta izdvojeno 300.000 KM

Foto: Depositphotos/jrp_studio
  • 156
  • 27
  • 0

Vlada Federacije BiH je usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, utvrđenih budžetom za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 5.000.000 maraka, a sredstvima je obuhvaćeno pet programa.

Prvi program, u iznosu od dva miliona maraka, predviđen je za promociju domaćeg turizma subvencioniranjem boravka građanima Federacije BiH u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smještaja na području FBiH. Korisnici ovih sredstava su pravne osobe registrirane u FBiH koje, pored ostalih aktivnosti, posluju kao internet servisi za prodaju turističko-ugostiteljskih usluga, s tim da su u 2021. godini na taj način realizirale više od 1.000 turističkih paket-aranžmana putem online platforme i online plaćanja.

"S obzirom na porast cijena želimo da građani barem jedan dio svog slobodnog vremena provedu na odmoru. Vaučer u iznosu od 200 maraka dijelit će se putem internet platformi kao što su ekupon, kupi.ba, odmoriubih.ba i sličnim platformama koje prodaju turističke pakete unutar Federacije BiH", rekla je resorna ministrica Edita Đapo, dodavši da će svako ko plati karticom dobiti vaučer od 200 maraka, dok je najmanji paket 250 maraka.

Posredstvom ovih pravnih osoba izdavat će se vaučeri punoljetnim građanima FBiH (domaćim turistima), a program će trajati dok se ne potroše dva miliona KM, a najkasnije do 31. decembra ove godine. 

Seoski turizam

Za program podrške iznajmljivačima, a s ciljem proširenja i unapređenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu u ruralnim predjelima, planirano je ukupno 300.000 maraka.

U Lipovcu kraj rijeke Jadar niče etno selo - s vodenicom i ergelom

Iznos je namijenjen domaćinstvima koja imaju kategorizirane objekte. To znači da posjeduju rješenje nadležnog federalnog ministarstva o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta, te vrsti i kategoriji objekta, ili rješenje nadležnog kantonalnog ili općinskog/gradskog organa, s najmanje 20 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta za koji aplicira.

"Svi koji iznajmljuju i koji su registrirani u sistemu u ruralnim područjima moći će dobiti pomoć od hijadu do 20 hiljada maraka", navela je Đapo.

Sredstva za skijališta

Sredstva od 700.000 maraka namijenjena su sufinanciranju umjetnog osnježavanja u okviru ski centara na skijalištima u FBiH, a korisnici su pravne osobe registrirane u FBiH, koje upravljaju ski liftovima i za to posjeduju upotrebnu dozvolu, te imaju najmanje 20 stalno zaposlenih i osigurano najmanje 50 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta.

Za sufinansiranje promocije turističkih potencijala FBiH kroz izradu i objavu promotivnih materijala u elektronskom i tiskanom obliku na službenim jezicima FBiH (web portala, dnevnih novina i magazina), koji doprinose boljoj informiranosti domaćih turista o raspoloživim ponudama, resursima i kapacitetima, planiran je iznos od 500.000 maraka.

S ciljem razvoja zimskog turizma i poboljšanja sigurnosti skijaša na skijalištu Ponijeri, Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj je kao podrška za kupovinu novog ski lifta izdvojeno 1.500.000 maraka. Ovo je, inače, inicijativa 78 zastupnika Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH, koju je Vada FBiH usvojila 9. juna ove godine. 


Tagovi

Turizam Selo Ruralni turizam Razvoj sela Seoska domaćinstva Smještaj


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞