Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dvorac Eugen Savojski
  • 16.02.2018. 12:00

Oronulom dvorcu Eugena Savojskog vraća se stari sjaj - postaje centrom za turizam i lovstvo

Oronuli dvorac pretvorit će se u prihvatni centar za sve turiste koji dolaze u Osječko-baranjsku županiju.

  • 914
  • 173
  • 0

Dvorac Eugena Savojskog i obližnji park u Bilju prerast će u multifunkcionalni centar sa sadržajima za turizam i lovstvo, izložbenim prostorima, prezentacijskim dvoranama, informativnim centrom, vinskim podrumom, ugostiteljskim i drugim sadržajima, najavili su Osječko-baranjska županija i Općina Bilje. Naime, potpisivanjem ugovora o darivanju nekretnina, Hrvatske šume d.o.o. prepustile su Općini Bilje i Osječko-baranjskoj županiji vlasništvo nad dvorcem Eugena Savojskog i dijelom obližnjeg parka u Bilju.

Ugovor su u Bilju potpisali predstavnik Hrvatskih šuma Vlado Jumić, župan Ivan Anušić i općinski načelnik Željko Cickaj, a temelji se na odluci Vlade RH koja je na sjednici u Osijeku 1. prosinca prošle godine odobrila darivanje bez naknade dvorca čija je vrijednost procijenjena na 1,87 milijuna kuna. Sada je ta odluka i formalno provedena te mogu početi konkretne pripreme za obnovu i stavljanje u funkciju trenutno napuštenog i devastiranog dvorca, inače zaštićenog spomenika kulture.

Oživljavanje bogate prošlosti dvorca

"Osječko-baranjska županija i Općina Bilje na ovaj način žele spriječiti daljnje propadanje dvorca, a ujedno obogatiti turističku ponudu ovog područja te oživjeti zanimljivu i bogatu prošlost dvorca koji se piše već više od 300 godina. Uz korištenje sredstava europskih fondova dvorac namjeravamo renovirati u izvornom obliku, a potom ga dati na uživanje i korištenje stanovnicima Županije i gostima, osobito turistima. Naravno, posebnu pozornost posvećujemo budućim sadržajima da se ovaj dvorac može sam financirati.

Ovakav projekt je vrhunac ponude u kontinentalnom turizmu, sredstava EU za ovakvu namjenu postoje, a na nama je da napravimo kvalitetnu projektnu dokumentaciju i krenemo u realizaciju", rekao je župan Ivan Anušić prilikom potpisivanja ugovora te naglasio da inicijative poput biljske očekuje i od drugih općina i gradova, a Županija je spremna svima pomoći u njihovoj realizaciji.

Ugovor su potpisali župan Ivan Anušić, Vlado Jumić iz Hrvatskih šuma i načelnik Bilja Željko Cickaj

"Gotovo deset godina pokušavali smo riješiti pitanje dvorca, a sada smo uspjeli nakon samo pet mjeseci zajedničkih aktivnosti Županije, Hrvatskih šuma, općine i Vlade RH. To je pokazatelj da se sve može riješiti ako postoji zajednički interes, želja i volja. Dvorac bi trebao biti svojevrsni prihvatni centar za sve turiste koji dolaze u Osječko-baranjsku županiju", istaknuo je općinski načelnik Željko Cickaj.

Trenutni prioritet je izrada projektne dokumentacije, a potom će se odrediti sadržaje i ukupnu vrijednost cijelog projekta. U narednom razdoblju pokušat će ishoditi i darivanje perivoja uz dvorac kako bi se dobila potrebna turistička cjelina. 

Od lovačke kuće do turističkog centra

Dvorac u Bilju dao je sagraditi princ austrijski vojskovođa Eugen Savojski u razdoblju između 1705. i 1712. godine, i to kao lovački dvorac na imanju koje je za zasluge u protjerivanju Turaka dobio na dar (i uz plaćanje naknade od 80.000 forinti) od austrijskog cara Leopolda I. Iako je jedinstvenog izgleda i okruženja, taj četverokrilni dvorac s unutarnjim dvorištem i uređenim perivojem (danas zaštićenim spomenikom parkovne arhitekture) na površini od osam hektara, Eugen Savojski posjetio je samo sedam puta.

Dvorac je potom bio sjedište kraljevsko-vojvodskog posjeda Belja, a vlasnici su se mijenjali od Dvorske komore u Beču, kćeri kraljice Marije Terezije i članova obitelji Habsburg preko Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Kraljevine Jugoslavije do 1920. godine kada proglašen državnim dobrom i takav je ostao do 90-ih godina prošlog stoljeća kada ga preuzimaju Hrvatske šume. Od 15. veljače njime raspolažu Općina Bilje i Osječko-baranjska županije koje ga namjeravaju urediti u multifunkcionalni centar sa sadržajima za turizam i lovstvo, izložbenim prostorima, prezentacijskim dvoranama, informativnim centrom, vinskim podrumom, ugostiteljskim i drugim sadržajima, zaključuju u Osječko-baranjskoj županiji. 

Izvor i foto: Osječko-baranjska županija


Tagovi

Dvorac Eugen Savojski Bilje Turizam Osječko-baranjska županija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]